Maščobne kisline

S stališča prehrane predstavljajo maščobe makrohranilo, ki ga je potrebno v svoje telo vnašati vsak dan. Gre za mešanico različnih maščobnih kislin v različnih razmerjih, posamezna živila pa po posameznih skupinah razvrstimo glede na maščobno kislino, ki v tem živilu prevladuje.

Preberi več

Maščobe v naši prehrani

Maščob iz prehrane ne moremo in ne smemo izločiti. Pomembno je le, da izločimo vnos nezdravih, transmaščobnih kislin, omejimo vnos nasičenih maščobnih kislin in pojemo ustrezne količine enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Kako pa jih med sabo ločimo?

Preberi več

Pustni krofi

Krofi so tradicionalna poslastica v pustnem času. Seveda sodijo med manj zdrave sladice. Vendar tudi pri pripravi krofov lahko upoštevamo nekaj nasvetov, ki nam omogočijo, da si jih lahko kasneje privoščimo brez slabe vesti.

Preberi več

Probiotik, prebiotik, simbiotik

Probiotik je izdelek ali hrana, s katero naselimo žive, potencialno koristne bakterijske celice v naše črevesje, hrana tem bakterijam pa je prebiotik. Simbiotik je pripravek, ki vsebuje tako probiotike kot prebiotike.

Preberi več

Prehrana šolarja

Prehrana šolarja naj bo raznolika in uravnotežena. Pokriti mora vse potrebe mladega organizma, da ta lahko raste, se razvija in seveda opravlja vse dnevne obveznosti.

Loading

Preberi več

Izdelki iz žit

Moka, zdrob, kaša, kosmiči, testenine … Izdelkov iz žit je veliko in prav je, da se redno znajdejo na naših jedilnikih.

Loading

Preberi več

Sarma

Riž lahko pripravimo kot rižoto, mlečni riž, rižev narastek, dodatek solati in še in še. Kot pa že omenjeno v finalni oddaji The biggest loser Slovenija – Dietetik priporoča ima riž najraje v sarmi. 😀

Loading

Preberi več

Pekovski izdelki

Kruh s semeni ni polnozrnati kruh. Tudi obarvan kruh ni polnozrnati kruh. Kako sploh ločimo beli kruh od polnozrnatega?

Loading

Preberi več

Pirin kruh

Doma pripravljen kruh bo odlično napolnil naše trebuščke, poleg tega pa bo napolnil dom z omamnimi vonjavami. Njegova priprava nam vzame le nekaj minut.

Loading

Preberi več