Kemijsko gledano so maščobne kisline molekule, ki vsebujejo polarno karboksilno skupino (-COOH), ki je vezana na nasičeno ali nenasičeno verigo, ki jo sestavljata ogljik in vodik. Predstavljajo gorivo za celice. Redko se pojavljajo v prosti obliki, saj se navadno povezujejo v triglicerole (ester glicerola in treh maščobnih kislin). Ti so shranjeni v maščobnih celicah in v našem organizmu predstavljajo maščobno tkivo ter s tem zalogo energije.

S stališča prehrane predstavljajo maščobe pomembno makrohranilo, ki ga je potrebno v telo vnašati vsak dan. Gre za mešanico različnih maščobnih kislin v različnih razmerjih, posamezna živila pa po posameznih skupinah razvrstimo glede na maščobno kislino, ki v tem živilu prevladuje. Prinesejo nam kar 9 kcal na gram, in so tako energijsko bogato hranilo, prispevajo k zdravemu imunskemu sistemu, so sestavni del celičnih membran, nase vežejo v maščobi topne vitamine, vzdržujejo zdravo kožo in lase, predstavljajo izolacijo in varujejo organe, povečajo fleksibilnost sklepov in omogočajo kvaliteten mišični tonus.

Vas zanima več?

Iz maščobnih virov naj bi v svoj organizme dnevno vnesli 30 % celodnevnih energijskih potreb (v nadaljevanju CEP). Od tega naj bi bilo:
< 10 % CEP nasičenih MK,
> 10 % CEP enkrat nenasičenih MK,
večkrat nenasičenih MK:
2,5 % CEP omega-6-MK,
0,5 % CEP omega-3-MK,
< 1 % trans MK.

Dnevno lahko pride do odstopanja +/- 10 %, tedenski vnosi pa naj bi sledili tem priporočilom. Priporočila se sicer lahko razlikujejo glede na razvojno obdobje posameznika (smernice za otroke priporočajo procentualno višje vnose), telesno dejavnost posameznika (določeni športi in športniki svetujejo višje vnose, prav tako so višji vnosi priporočljivi za osebe, ki opravljajo fizično naporno delo) in morebitne ostale posebnosti (bolezni ali okrevanje po bolezni, nosečnost, dojenje).

Vas zanima še več?

Transmaščobne kisline nastajajo pri toplotnem obdelovanju nenasičenih maščobnih kislin (segrevanje olj in masti nad 170 °C) in v procesu hidrogenacije (spreminjanje olj v trdno obliko). Zanimivo je tudi to, da nastajajo v vampih prežvekovalcev. Njihov vnos moramo omejiti, saj vplivajo na naše zdravje. Znižujejo HDL holesterol (»dobri« holesterol), zvišujejo LDL holesterol (»slabi« holesterol), vplivajo na razvoj ateroskleroze in drugih srčno-žilnih obolenj.

Preverimo deklaracijo na izdelku! Če izdelek vsebuje (delno) hidrogenirane maščobe, ga kupimo in zaužijmo le občasno, ali še bolje – sploh ne.