Krofi so tradicionalna poslastica v pustnem času. Seveda sodijo med manj zdrave sladice. Vendar tudi pri pripravi krofov lahko upoštevamo nekaj nasvetov, ki nam omogočijo, da si jih lahko kasneje privoščimo brez slabe vesti. Krofe tako pripravimo doma in se na ta način prepričamo, da so kar se da zdravi. 🙂

Priprava krofov je navadno v družini precej tradicionalna, veliko receptov pa se najde tudi na spletu. Ne glede na to, kateri recept smo izbrali, jih pripravimo v svežem olju namenjenemu za cvrtje. Olja nikoli ne pogrevajmo večkrat in vsakič, ko se odločimo za cvrtje, resnično uporabimo svežega.

V skledo presejemo gladko moko (500 g) in na sredini naredimo luknjico. Skupaj zmešamo 60 ml mleka in 60 ml tople vode ter dodamo 40 g kvasa (če je mleko hladno, uporabimo vročo vodo, da bo končna mešanica topla in tako primerna za kvasovke). Ko se kvas stopi, vse skupaj vlijemo v luknjico. Nato primešamo malo moke, dokler se ne naredi gladko testo, ki ga pokrijemo še z malce moke z roba posode. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati, dokler se prostornina testa ne poveča in se na površini naredijo majhne razpoke (približno 30 minut).

Stopimo 60 g masla in mu primešamo 3 jajčne rumenjake ter 2 celi jajci, 60 g sladkorja, zavitek vanilijevega sladkorja, ščepec soli in žličko limoninega soka. V mešanico stresemo že prej pripravljeno »predtesto« in maso dobro zgnetemo z mešalnikom ter na koncu še na roke. Ko dobimo prožno in gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 20 minut.

Testo razrežemo na manjše kose (odvisno od tega, kako velike krofe želimo) in z dlanjo nežno pritiskamo ob pomokano desko, da dobimo kroglice z gladko površino. Pripravljene kroge pokrijemo s krpo in jih ponovno pustimo vzhajati 20 minut.

Na ognju segrejemo olje. Krof v olju obrnemo z gladko stranjo navzdol, pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti približno 3 minute. Nato krog obrnemo in brez pokrovke cvremo še 3 minute. Ocvrte krofe nato odcedimo (najbolje na papirnati brisački) in napolnimo po želji. Priporočamo seveda kvalitetno domačo marmelado, uporabite pa lahko tudi džem, čokoladni, lešnikov ali vanilijev nadev.