Doma pripravljen kruh bo odlično napolnil naše trebuščke, poleg tega pa tudi napolnil dom z omamnimi vonjavami. Njegova priprava nam vzame le nekaj minut. Seveda je veliko boljše, če si kruh pripravimo sami tudi zato, ker se s tem izognemo dodanim aditivom in surovinam, ki so v kupljenem kruhu. Tako bomo točno vedeli, kaj vse smo uporabili.

Kruh lahko pripravimo s čebulo, olivami, semeni, dodamo lahko tudi pehtran ali ovsene kosmiče. Dodatki bodo naš kruh sicer naredili bolj okusen, vseeno pa se moramo zavedati tudi njihove hranilne in predvsem energijske vrednosti. Semena, olive ali oreščki sodijo med energijsko bogate dodatke, ki lahko kosu kruha celo podvojijo njegovo energijsko vrednost.

Pripravimo kvasovo mešanico. V 1,5 dl mlačne vode nadrobimo kvas. Dodamo ščepec sladkorja in malce moke, premešamo in pustimo vzhajati.

V posodo pretresemo 250 g pirine moke. Dodamo ji ščepec soli in premešamo. Ko se kvasova mešanica pripravi, jo dodamo moki. Dodamo tudi morebitne dodatke. Zgnetemo z roko in po potrebi dodajamo moko ali vodo. Pustimo vzhajati. Pazimo, da kruh, ki vzhaja, ne postavimo na prepih.

Ko se testo poveča, ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo v hlebček ali štruco, ki jo po vrhu zarežemo. Položimo jo na pekač ali na glineno ploščo ter pečemo na 180 °C. Ko je kruh lepo zlato zapečen, je gotov (približno 30 minut).

Topel kruh vzamemo iz pečice, ga ovijemo v svežo bombažno krpo in počakamo, da se ohladi.

Kruh si lahko pripravimo vsak dan in imamo tako vedno na voljo svežega.

Loading