Tisti, ki ste si ogledali finalno oddajo The biggest loser Slovenija, ste morda zasledili, da pri Dietetik priporoča obožujemo sarme! 😀 Kar nekaj začudenih pogledov in nasmehov je pritegnila ta izjava, pa vendar. Zakaj pa ne? Kislo zelje, riž in meso. Sploh obstaja še kakšna boljša in hranilno tako bogata kombinacija?

Recept je prispevala Marjanca. Njene sarme so namreč božanske in jih le kdaj poskusite.

Potrebujemo glavo kislega zelja in ½ kg narezanega kislega zelja. Na zeljnih listih porežemo debela rebra.

1 kg zmletega mešanega mesa (pri mesarju je najbolje izbrati cel kos mesa in ga prositi, da ga zmelje) dodamo 100 g surove ali pražene čebule (lahko tudi mlete po okusu), strok strtega česna (lahko tudi mletega), 1 jajce, poper in rdečo mleto papriko po okusu ter sol (vendar bodimo previdni, saj sta slana tudi zelje in suha rebrca). Po navodilih z embalaže skuhamo 200 g nebrušenega riža. Vse skupaj zmešamo in razdelimo po listih. Če nam ni všeč preveč kiselkast okus, liste prej operemo in dobro odcedimo. Enako storimo, če so nam listi preslani. Narezano zelje potresemo po dnu pekača, nanj naložimo sarme in vmes rebrca (količino določimo po okusu ali glede na število družinskih članov, ki bodo jedli našo pojedino). Prilijemo vodo, da sega do vrha sarm. Čez vse prelijemo še omako. Na olivnem olju prepražimo 30 g polnozrnate moke tako, da postane zlato rumena. Dodamo žlico ali dve sladke paprike in prilijemo vodo, da dobimo primerno gosto omako.

Pekač postavimo v pečico, pokrijemo s folijo in pečemo približno 1 uro na 200–230 °C (tako da sarme lepo vrejo). Zadnjih 15 min folijo odstranimo. Na sarme lahko po okusu (in če nam naša dieta ali zdravstveno stanje to dopuščata) položimo rezine prekajene šunke ali pršuta in pustimo, da se zapeče.

Sarmo lahko pojemo s kruhom ali pire krompirjem. Seveda pa je v njej že dodan tudi riž, tako da noben od teh dveh dodatkov ni potreben. Obrok je polnovreden že brez njih.

Loading