Razmerje med sadjem in želirnim sladkorjem je 4 : 1.

Sadje (slive, breskve, jagode …) operemo, odstranimo koščice, če je to potrebno, prestavimo v lonec in potresemo s sladkorjem. Dobro premešamo in pustimo stati nekaj ur. Lonec nato pristavimo na štedilnik, dobro premešamo in počakamo, da zavre. Začinimo po okusu (skorjica cimeta, žlička ruma ali žganja).

Ko sadje izpusti vodo, jo lahko z zajemalko zajamemo in pretočimo v vroče steklenice za sok oz. sirup. Sadje kuhamo ob mešanju do primerne gostote, nato pa pretlačimo z metlico za krompir ali če želimo resnično gladko maso, tudi s paličnim mešalnikom.

Marmelado prelijemo v ogrete kozarce. Pomembno je, da kozarce napolnimo do vrha. Zapremo jih z vročimi pokrovčki, obrnemo na glavo in pokrijemo s krpo, da se počasi ohladijo.

Marmelado namažemo na kruh ali palačinke, vmešamo v carski praženec, zakuhamo v cmoke ali uporabimo za pripravo kosmičev za zajtrk. Z njo lahko pripravimo tudi mlečni zdrob, mlečni riž ali jogurtove ploščice.

Loading