Eden izmed odličnih zajtrkov, ki nam bo dal potrebno energijo za začetek dneva, predstavljajo kosmiči ali otrobi. Ker so bogati z netopno prehransko vlaknino, v našem črevesju nabreknejo in tako tvorijo volumen, ki našim možganom signalizira sitost. Prav zaradi tega, ker nase vežejo vodo, je potrebno, da ob zajtrku spijemo še kozarec vode. Raje kot že pripravljene, si naredimo svoje mešanice.

Nekateri svetujejo, da je kosmiče pred zaužitjem potrebno namakati. Namakamo zato, da iz ovojnice žitarice izplava fitinska kislina. V primeru, da kosmiče oz. tudi ostala živila, bogata s fitinsko kislino (stročnice, oreški, polnozrnata žita), jemo vsak dan in to v večjih količinah, jih je predhodno res dobro namakati. Fitinska kislina namreč ovira absorpcijo nekaterih drugih hranilnih snovi v črevesju (mineralov oz. elementov v sledovih). Vendar pa ima fitinska kislina tudi pozitivne učinke na naš organizem. Najboljša rešitev – kot drugje – je zmernost. 🙂 Tako bo na dolgi rok tehtnica med slabim in dobrim uravnotežena. Kosmiče za zajtrk si tako privoščimo dva- do trikrat tedensko.

Izberimo polnozrnate kosmiče (oves ali ječmen npr. vsebujeta veliko topne prehranske vlaknine, ki pomaga vzdrževati primeren nivo holesterola v krvi, izberemo lahko še pirine ali ržene oz. katerikoli so nam dobri).

Dodamo jim sadje po okusu oz. glede na sezono tudi predelano sadje, če svežega ni (jagode, borovnice, banano, jabolka, jabolčno čežano, domačo marmelado).

Vse skupaj prelijemo z manj mastnim jogurtom (navadnim, probiotičnim, grškim) ali kefirjem.

Za dodatek okusa izberemo še posip, ki pa naj sledi našim ciljem glede hujšanja. Oreški, semena in podobni posipi so precej kalorični, začimbe (na primer cimet, potresen po jabolkih) pa manj.

 

Loading