Zdravo hujšanje predstavlja izgubo 2 kilogramov v mesecu dni. Seveda govorimo o izgubi 2 kg telesne mase na račun telesne maščobe. Tisti, ki bo začel redno telovaditi, bo poleg izgube maščobne mase začel pridobivati na mišični masi. Torej bo njegova bilanca na tehtnici lahko enaka ali celo pozitivna. Tehtnica ne sme predstavljali edinega merila za našo uspešnost. Bolj pomembno je, da se tudi izmerimo (obseg pasu, bokov, zadnjice, stegna) in naš napredek raje spremljamo preko obsegov.

Cilj izgube 2 kg na mesec pomeni, da je vsak teden potrebno izgubiti 0,5 kg. Izberemo dan tehtanja, ki ga opravimo zjutraj, goli, na tešče, po tem, ko smo odšli na stranišče. To je edina številka s tehtnice, ki si jo zapišemo, in nam predstavlja vodilo. Vmesnih tehtanj v tednu, takšnih sredi dneva ali zvečer, ne upoštevamo, oz. najbolje je, da jih niti ne naredimo.

0,5 kg maščobe v sebi nosi 3500 kilokalorij.

Preprosta matematika pove, da je torej vsak dan potrebno narediti vnos, ki je nižji od naših potreb, in sicer za 500 kcal.

Če sledimo priporočilom, na dan pojemo 5 obrokov. V vsakem obroku torej pojejmo za 100 kcal manj. Pri zajtrku kos kruha namesto z majonezo in s salamo obložimo s pusto skuto in paradižnikom, pri malici izpustimo belo kavo in spijemo limonado ali nesladkan čaj, pri kosilu se odpovemo sladici, pri popoldanski malici izberemo kos sadja in ne slaščice ter pri večerji pico nadomestimo s solato. Ne gre torej za to, da se odpovemo celemu obroku, ampak pri vsakem le prilagodimo izbire in količine.

Namesto, da vnesemo 500 kcal manj, pa lahko vsak dan poskrbimo za to, da jih raje več porabimo. To nam bo še olajšalo naše hujšanje, saj bo rekreacija poskrbela tudi za boljše počutje.

Pri dietetik-priporoca.si zagovarjamo enačbo: 250 kcal na dan manj vnosa in 250 kcal na dan več porabe.