Malo čudna matematika. Pa vendar drži: v 1 kilogramu telesne maščobe imamo shranjenih kar 7000 kilokalorij (kcal) zaloge energije. Številka je zaokrožena, vendar  za osnovno poznavanje oz. vodilo pri ukrepanju dovolj natančna. 

Naše telo za delovanje potrebuje ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. V telo jih vnašamo s hrano. Vsako od treh makrohranil našemu telesu zagotovi potrebne gradnike in tudi energijo, ki jo prinesejo vezi, ki jih povezujejo. Zato tudi ne moremo posplošiti, da bo beljakovinska hrana šla v mišice, maščobna v maščobne zaloge naše zadnjice, bele testenine pa neposredno na naš trebuh.

Ko določena makrohranila pojemo, jih telo v različnih procesih razgradi na osnovne gradnike in porabi, kjer je potrebno, oz. shrani, če jih trenutno ne potrebuje. Energijo, ki se sprosti z razgradnjo, porabi za izgradnjo, vso odvečno energijo pa shrani v maščobne celice.

 

Vas zanima več?

Maščobne celice predstavljajo dolgoročen in odličen način shranjevanja energije. Če bi človek vso shranjeno energijo nosil na sebi v obliki ogljikovih hidratov, bi bil ogromen. Maščobne celice se prilagajajo in tesno prilegajo med sabo ter zavzamejo malo prostora. Za doseg te tako odlično shranjene energije je potrebnega več truda.

O tem, kako se lotiti redukcijske diete bomo govorili v Sredinem nasvetu! Dnevne energijske potrebe večine posameznikov se namreč gibljejo med 1500 in 3000 kcal. Shujšati 5 kilogramov - vsaj na račun telesne maščobe, ki je tudi edino hujšanje, ki si ga resnično želimo - tako zares ni preprosto! Potrebno je porabiti za 35.000 kcal! Cilje si zato postavimo realno in ne previsoko, kar pomeni, da želene postave ne bodo izklesali z nekaj-tedensko dieto.

 

Vas zanima še več?

 Pridružite se Katji na aprilski delavnici 5 korakov do prave postave. Delavnica bo potekala v soboto 14. aprila dopoldan v Ljubljani. Več informacij o vsebini in prijave tukaj (klik).