Malo čudna matematika. Pa vendar drži: v 1 kilogramu telesne maščobe imamo shranjenih kar 7000 kilokalorij zaloge energije.

Naše telo za delovanje potrebuje ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. V telo jih vnašamo s hrano. Vsako od treh makrohranil našemu telesu zagotovi potrebne gradnike in tudi energijo, ki jo prinesejo vezi, ki jih povezujejo. Zato tudi ne moremo posplošiti, da bo beljakovinska hrana šla v mišice, maščobna v maščobne zaloge naše zadnjice, bele testenine pa neposredno na naš trebuh.

Vas zanima več?

Ko določena makrohranila pojemo, jih telo razgradi na osnovne gradnike in porabi, kjer je potrebno, oz. shrani, če jih trenutno ne potrebuje. Energijo, ki se sprosti z razgradnjo, porabi za izgradnjo, vso odvečno energijo pa shrani v maščobne celice.

Vas zanima še več?

Maščobne celice predstavljajo dolgoročen in odličen način shranjevanja energije. Če bi človek vso shranjeno energijo, nosil na sebi v obliki ogljikovih hidratov, bi bil ogromen. Maščobne celice se prilagajajo in tesno prilegajo med sabo ter zavzamejo malo prostora. Za doseg te tako odlično shranjene energije je potrebnega več truda.

Deli