Carski praženec ali »šmorn« je odlična izbira za večere, ko bi se radi posladkali a ne preveč pregrešili.

Recept ustrezno pomnožimo glede na razmerja: 1 jajce, 125 ml mleka, 55 g gladke moke, največ 10 g sladkorja (lahko tudi občutno manj ;)), malo vanilin sladkorja, pecilnega praška in še manj soli.

Beljake ločimo od rumenjaka. Če želimo lep sneg, nam v posodo ne sme pasti niti malo rumenjaka, posoda ne sme biti mastna, prav tako pa moramo sneg delat s čistimi lopaticami. Sneg lahko pripravimo na roke ali z mešalnikom, pazimo le, da ga ne stepemo preveč. Ko stepamo sneg vanj postopno vmešavamo polovico sladkorja (po žlicah). Ali je sneg pripravljen ali ne preverimo tako, da posodo obrnemo na glavo. 🙂

Ostale sestavine (rumenjake, mleko, moko, preostanek sladkorja, vanilin sladkor, pecilni prašek in sol) dobro zmešamo. Nato v zmes na roke vmešamo na rahlo še sneg.

Na ponvi segrejemo malce maščobe (maslo, kokosovo maslo ali olje) in prelijemo za prst debelo plast zmesi. Ponev ne sme biti preveč segreta. Ko se zmes začne trditi oz. rjaveti jo narežemo na četrtine in obrnemo. Še malce popečemo in natrgamo z vilicami. Še enkrat popečemo in naš carski praženec je pripravljen.

V zmes lahko po okusu vmešamo tudi rozine.

Postrežemo z jabolčno čežano ali kako drugo domačo marmelado.

 1,821 total views,  1 views today