Vsi poznamo prehransko piramido oz. prehranski krožnik. Gre za grafična prikaza, ki nam povesta, kako pogosto naj bi zaužili določena živil iz posamezne prehranske skupine. Zelenjava in sadje sodita v skupino živil, ki naj bi jih zaužili največ. Jedli naj bi ju večkrat na dan. Zakaj? Razlog tiči v visoki hranilni gostoti, ki jo imajo ta živila. Bogata so namreč z vitamini, minerali, antioksidanti in prehransko vlaknino. Nekatere vrste vsebujejo tudi visok delež vode.

Vas zanima več?

Vendar se hranilna vrednost zelenjave in sadja spreminja od trenutka, ko so odtrgani oz. nabrani. Hranila za zelenjavo in sadje prihajajo iz okolja (zemlja, voda, sončni žarki) in ko se dotok hranil ustavi, se začnejo porabljati hranila, ki jih plod vsebuje. S tem se le-ta »ohranjanja pri življenju«, obenem pa izgublja na svoji vrednosti z našega, prehranskega stališča. Uživajmo torej čim bolj sveža in sezonska živila!

Rastlina, ki je zrasla iz zemlje ima popolnoma drugačno, seveda bolj bogato, hranilo vrednost kot tista, ki je zrasla na vodni osnovi. Pozornost je treba nameniti predvsem izbiri zelenjave in sadja v supermarketih. Poiščimo ponudnika zelenjave in sadja, ki mu zaupamo, in tako poskrbimo, da nam bodo naši nakupi resnično zagotovili pričakovana in želena hranila.

Prav tako so bolj bogati plodovi, ki so bili izpostavljeni sončni svetlobi. Jabolko iz spodnjega dela krošnje ima hranilno gledano popolnoma drugačno sestavo, kot tisto, ki je bilo skrito globoko v krošnji in torej ni bilo tako izpostavljeno soncu. Tega seveda v trgovini ali na tržnici ne moremo preveriti, vseeno pa lahko pogledamo barvo sadeža ali plodu. Bolj kot je intenzivna, več je v temu kosu hranilnih snovi (če seveda niso uporabljena umetna barvila).

Vas zanima še več?

Na dan naj bi zaužili nekje med 400 in 600 gramov zelenjave ter med 300 in 400 gramov sadja. Seveda je glavni poudarek na presni zelenjavi in sadju. Paziti pa je treba tudi, da ne jemo preveč zrelih plodov, saj je njihova hranilna sestava drugačna. Bolj zrel, kot je sadež, več ima enostavnih sladkorjev, katerih vnos je treba omejiti.

Zelenjava in sadje sodita v skupino hitro pokvarljivih živil. Poleg tega, da že nabrana izgubljajo na hranilni vrednosti, so podvržena tudi gnilobi ali plesni. Plodove, ki jih napadeta, je potrebno zavreči in tako preprečiti prenos na ostale. Nikakor jih ne obrežemo in porabimo, saj predstavljajo potencialno nevarnost za naše zdravje.

Loading