Vsi vemo, da je pomembno, da zaužijemo dovolj dveh pomembnih mikrohranil: vitaminov in mineralov. Pa vemo tudi zakaj? Poleg ostalih pozitivnih lastnosti imajo nekateri izmed njih namreč tudi močan antioksidativni učinek in varujejo celice v našem organizmu.

Antioksidant je snov, ki odloži ali prepreči oksidacijo, tj. kemijsko reakcijo, v kateri prihaja do hitrega in nepredvidljivega spajanja prostih radikalov s katerim koli proteinom, lipidom, ogljikovim hidratom ali nukleinsko kislino. S takšnim spajanjem nastajajo nove spojine, prav tako z lastnostmi radikalov in možnostjo sprožanja novih neencimskih verižnih reakcij. Te med drugim vodijo do zmanjšane imunske odzivnosti, hitrejšega staranja, raznih degenerativnih bolezni, raka, kardiovaskularnih bolezni in podobno. Antioksidanti so pomembni zato, da organizem zavarujejo pred prostimi radikali.

Vas zanima več?

Prosti radikali so atomi, molekule ali ioni z vsaj enim elektronom brez para. V telesu nastajajo neprestano, saj so stranski produkt normalne celične presnove.

Nastanek
• se poveča ob večjih obremenitvah, stresu in izgorevanju maščob,
• je posledica dejavnikov okolja (UV- in gama žarkov, toplote, kajenja, onesnaženega okolja – vode, zraka, pesticidov, konzervansov, umetnih barvil),
• povzročajo nekatera zdravila (alfatoksini, alkohol, analgetiki, anestetiki, citostatiki).

Vas zanima še več?

Ker imajo vsaj en elektron brez para, so visoko reaktivni in takoj po nastanku reagirajo z molekulami v bližini. Ko reagirajo s celicami, jih poškodujejo, zato je pomembno, da so v bližini vedno antioksidanti. Prosti radikali bodo namesto s celicami tako reagirali z njimi, jih nevtralizirali in zaščitili naše celice.

Danes zelo popularnim dietam z višjim vnosom maščob morajo slediti tudi primerno povišani vnosi antioksidativnih snovi!