Več kot polovico naše telesne mase predstavlja voda. ¾ vode v telesu je v krvi, celicah in mišicah, ¼ pa v kosteh. Voda po krvi in limfnem sistemu celicam in tkivom prinaša hrano in kisik, iz telesa pa odnaša odpadne snovi. Poleg tega pomaga organom pri pravilnem delovanju, varuje pred boleznimi sečnih poti in ledvičnimi kamni, vlaži sluznice in sklepe ter varuje pred zaprtjem, prehladi, infekcijami. Ima tudi pomembno vlogo pri regulaciji telesne temperature, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh, med vadbo in tudi, ko zbolimo.

Vas zanima več?

Prva stopnja dehidracije se pojavi že pri 1-% izgubi telesne tekočine, močnejšo žejo pa občutimo pri 2-% izgubi. Ko smo torej žejni, je že prepozno, naša zmogljivost je lahko tudi do 20 % zmanjšana, začutimo glavobol, zaspanost, pospešeno dihanje, lahko tudi mravljinčenje. Piti moramo sproti in načrtovano. Dehidracija lahko povzroči zmanjšanje fizične in umske sposobnosti. Nadomeščanje tekočine je tako bistveno za dobro počutje in boljšo delovno storilnost!

Vas zanima še več?

Človek brez vode ne more živeti. Že po parih dneh brez vode oz. ustreznega vnosa tekočine namreč naše telo izgubi sposobnost izločanja odpadnih snovi prek urina. Brez vode tako lahko preživimo le od pet do deset dni.

Preveri svoj urin!

Če je svetle barve, potem piješ dovolj. Če je urin vidno rumen ali celo rjav in ob tem tudi smrdi, potem piješ premalo.