Kadar ne čutimo žeje (pozimi, ko je hladno, če smo bolni, regulacija žeje je velikokrat motena tudi pri otrocih in starostnikih), je eden boljših načinov za doseganje ustreznih tekočinskih vnosov poseganje po bistrih juhah, jedeh na žlico ali sadju in zelenjavi bogati z vodo (npr. lubenica, kumara).

Današnji recept je prispevala ena izmed naših uporabnic. Dobra »stara«, domača goveja župca se namreč še kako prileže. Marjanca pravi: »Najbolj pomemben element dobre goveje juhe je meso. Kot je zapisano že v imenu jedi, govorimo o govedini. Ta naj bo rdeče rožnate barve. Bolj je temna, bolj se stara in manj kvaliteten okus da juhi.«

Za lonec juhe potrebujemo 1 kg sveže govedine, kost, 30 dag jušne zelenjave in začimbe. Marjanca prisega na 1 rumen korenček in od 2 do 3 oranžne korenčke, polovico srednje velike kolerabe, polovico pora ter 1 čebulo, včasih doda še košček cvetače in paradižnik. Od začimb uporabi poper, sol, peteršilj in luštrek.

Meso oplaknemo in ga postavimo v hladno vodo. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in naša juha tako počasi vre približno 2 uri, kar je odvisno od velikosti in starosti mesa.

Kuhano juho odstavimo in pustimo, da se nekoliko umiri, nato pa jo precedimo. Zelenjavo, ki se je kuhala v juhi, lahko serviramo poleg kuhane govedine ali pa jo zrežemo na kocke in vrnemo v juho.

V pripravljeno govejo juho tik pred serviranjem zakuhamo domače rezance, zdrobove žličnike oz. ostale zakuhe po okusu. Izogibajmo se zlatim kroglicam ali podobnim bolj mastnim izbiram.

Loading