Za nadomeščanje tekočine pijemo navadno ali mineralno vodo, nesladkan čaj ali, če nam okus vode res ni všeč, vodo z malo iztisnjene limone.

Za žejo ne pijemo sokov, gaziranih pijač, pravega čaja, kave, alkohola ali mleka.
Sokovi, gazirane pijače, mleko in alkohol v naše telo prinesejo poleg tekočine tudi kalorije in ostale hranilne snovi, pravi čaj in kava pa vsebujeta kofein, ki je močan diuretik, in tako naše telo celo dehidrirata, namesto da bi ga oskrbela s tekočino.

Preprosto pravilo, ki so ga poznale že naše babice, pravi, naj na dan spijemo 8 kozarcev oz. 2,5 litra vode. To je sicer neka smernica, ki se jo je lahko držati, vendar vse skupaj le ni tako preprosto. Količina potrebne tekočine je odvisna od naše teže ter energijskega vnosa v naše telo. Do povečanih potreb pride še pri visoki porabi energije (trening), če se zadržujemo v okolju z suhim zrakom (klime) ali, seveda, kadar je ozračje ogreto (poletje). Poleg tega se potrebe po vnosu zvišajo, kadar obilno uživamo kuhinjsko sol (procesirana hrana), ob večjem vnosu beljakovin (proteinski napitki) in pri raznih patoloških stanjih (vročina, bruhanje, driska). Kot omenjeno že v Ponedeljkovem vsevedu, je tako najbolje, da preverjamo svoj urin. Če je svetle barve, potem pijemo dovolj. V nasprotnem primeru povečajmo dnevni vnos tekočine.

Med vadbo naj bi na vsakih 15–20 minut spili 1,5–3,5 dl vode, ki naj ima med 15 do 22 °C.
Končna količina je odvisna od intenzivnosti treninga, trajanja treninga, sobne temperature in individualnih lastnosti posameznika. Koliko tekočine izgubimo med vadbo, je preprosto ugotoviti: stehtaj se pred in po treningu ter odštej količino tekočine, ki si jo zaužil med treningom. Vsak kilogram izgubljene teže predstavlja liter porabljene tekočine.