V času nosečnosti plod prejme vse potrebno za svoj razvoj od mame. Nosečnica pa mora poskrbeti tudi, da v tem obdobju ne osiromaši svojega organizma. Z ustrezno prehrano tako poskrbi, da bo zadoščeno potrebam obeh. Kako naj se prehranjuje nosečnica, je odvisno predvsem od njene prehranjenosti na začetku nosečnosti. Pomembno je, da dekleta in ženske v rodnem obdobju redno uživajo uravnoteženo, pestro in mešano prehrano, saj tako njihov organizem nosečnost pričaka z ustreznimi zalogami.

Vas zanima več?

Zdrava nosečnost z normalnim potekom ne zahteva posebne diete. Nosečnica ne potrebuje dvojne količine hranil in tako količinsko ne sme uživati hrane za dva. Potrebe po energiji se bistveno povečajo šele po 4. mesecu nosečnosti, ko ustrezno hranjene nosečnice potrebujejo približno 250 kcal višjega vnosa dnevno. V 2. in 3. tromesečju naj normalno prehranjena nosečnica pridobi okoli 0,4 kg na teden oz. 11,5–16 kilogramov v celotni nosečnosti. Podhranjene nosečnice se zredijo več, pretežke pa naj bi se manj.

Osnovno vodilo pri načrtovanju jedilnika naj bo izbira kakovostnih živil, s katerimi nosečnica dobi vsa potrebna hranila. Uravnotežen vnos vseh potrebnih snovi oz. hranil in ustrezna energetska vrednost hrane bodo omogočili optimalen psihofizični razvoj, dobre intelektualne sposobnosti, vitalnost in zorenje ploda ter tudi povečali splošno odpornosti obeh in delovno storilnost mame. Živil ne izključujemo tudi zato, ker se zaznavanje okusov razvije že v zadnjih mesecih nosečnosti. Z uživanjem pestre in raznolike hrane tako nosečnica ugodno vpliva na razvoj prehranskih preferenc otroka in ima potem manj problemov pri uvajanju dojenčka na mešano družinsko prehrano.

Vas zanima še več?

Nosečnica naj v svoj jedilnik vključi vse skupine živil s poudarkom na zelenjavi in sadju, sestavljenih ogljikovih hidratih, ki so bogati s prehransko vlaknino (polnozrnati izdelki: kruh, testenine, kaše neoluščen riž, krompir), kakovostnih beljakovinah (3-x tedensko belo meso, 2-x tedensko morska hrana, 1-x tedensko rdeče meso in 1-x tedensko brezmesni dan z ustreznimi zamenjavami: stročnice, jajca, mlečni izdelki) in z ustrezno količino kakovostnih maščob (kvalitetne mastne morske ribe z začetka prehranjevalne verige, olivno, repično olje, avokado).

Nosečnice z različnimi dietami, ki izključujejo določeno skupino živil, naj se o primernih nadomestkih posvetujejo s strokovnjakom – z izbranim zdravnikom ali dietetikom.

Potrebe po tekočini se zvišajo takrat, ko se zvišajo potrebe po energijskem vnosu, kar je po 4. mesecu nosečnosti. Žejo potešimo z vodo, pijemo lahko še mineralno vodo in sadne ali zelišče čaje. Pri slednjih velja previdnost, saj zelišča vplivajo na organizem na specifičen način (nekatera pospešujejo prebavo, kar lahko sproži krče, druga poživljajo, tretja pomirjajo). Na dan nosečnica lahko spije največ 2,5 dcl kave in seveda nič alkohola.

Kaj pa prehranski dodatki oz. dopolnila? Za zdravo nosečnico se priporoča dodajanje:
• vitamina D (to priporočilo velja za celo življenje) in
• folne kisline (uživati naj jo začnejo že ženske, ki želijo zanositi ali pri katerih obstaja možnost, da bi zanosile), in sicer 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in vse do konca 3. meseca.

Prav tako so pomembne omega-3-maščobne kisline, ki pa jih vnesemo v dovolj visokih količinah že, če se držimo zgornjih priporočil (morska hrana, kvalitetna olja). Z zdravo in uravnoteženo prehrano zadostimo tudi ostalim povišanim potrebam. Vsa ostala dopolnila tako dodajamo le, če določenih živil ne uživamo ali če krvna slika pokaže pomanjkanje, in v obeh primerih po posvetu z zdravnikom!