Pojem POLNOVREDNA PREHRANA se danes pogosto uporablja. Pa sploh vemo, kaj pomeni? Preprosto povedano gre za režim prehranjevanja, s katerim svoj organizem oskrbimo z vsemi potrebnimi hranili oz. hranilnimi snovmi. Določena hranila nam prinašajo energijo, ki jo potrebujemo čez dan, nekatera pomagajo pri regeneraciji telesa, spet tretja dvigujejo našo imunsko odpornost. Vsako izmed njih je za naše telo pomembno, bistveno pa je, da ga zaužijemo v pravilni količini. Vsako živilo vsebuje različna hranila v različnih koncentracijah.

Vas zanima več?

Hranila razdelimo na MAKROHRANILA: ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe in MIKROHRANILA: vitamini in minerali. Poleg tega živila vsebujejo še VODO in PREHRANSKO VLAKNINO, ki ju tudi prištevamo med hranila.

Nekatera hranila so ESENCIALNA. To so tista, ki jih naš organizem ne more sintetizirati sam. Esencialne so nekatere aminokisline, maščobne kisline, vitamini in minerali. Ta moramo nujno vnašati s prehrano oz. s prehranskimi dopolnili, če tem vnosom iz kakršnega koli razloga ne zadostimo.

Vas zanima še več?

Da je prehrana lahko polnovredna, mora biti raznovrstna. Ne glede na to, ali smo vsejedi ali sledimo kateri od diet, mora naš tedenski vnos zadostiti priporočenim količinam vnosov posameznih hranil.