Kot smo pisali v Ponedeljkovem vsevedu, naj nosečnica 2-x tedensko uživa mastne morske ribe. Mednje gotovo sodi losos, vendar moramo biti pozorni pri njegovi izbiri. Priporočamo izbiro sveže ribe in ne fileja ali zmrznjenega lososa.

Krompir operemo in olupimo ter narežemo na koščke. Stresemo jih v lonec in zalijemo s hladno vodo, ki jo rahlo posolimo. Lonec pristavimo na ogenj. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in kuhamo še 10 do 15 minut (odvisno od sorte). Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. V posodi raztopimo malce masla, ki mu dodamo krompir. Po okusu dodamo še mleko in kislo smetano ali le mleko. Vse skupaj dobro premešamo in začinimo po okusu.

Vodo zavremo, špinačo operemo in jo za nekaj minut (toliko, da se listi zmehčajo) stresemo v krop. Skuhano špinačo odcedimo in narežemo. V kozici raztopimo maslo in na njem prepražimo narezan ali iztisnjen česen. Čez potresemo malo polnozrnate moke in mešamo še minuto ali dve. Vsemu skupaj postopoma prilijemo še mleko in mešamo, da se ne naredijo grudice. Količina je odvisna od tega, koliko omake želimo. Na nizkem ognju kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti. Takrat v kozico stresemo še narezano špinačo, ki jo začinimo z muškatnim oreščkom, rahlo posolimo in po okusu popramo. V špinačo vmešamo še žličko kisle smetane.

Lososa mariniramo – pomažemo z omako, ki jo pripravimo z olivnim oljem, malce soli, limono in s česnom po okusu. Na ponvi za žar segrejemo malce olja. Ko je ponev vroča, nanjo damo kos predhodno opranega lososa (s papirnato brisačko ga dobro osušimo), in sicer najprej s stranjo, kjer je koža. Pustimo 2 minuti in lososa obrnemo še na drugo stran. Nekaj minut pustimo (odvisno od debeline kosa) in losos je pripravljen.

Našemu kosilu dodajmo še svežo paradižnikovo solato ali solato iz rdeče pese.

Dober tek!