Za doseganje vrhunskih športnih rezultatov je pomembno, da so ob mladem športniku zbrani pravi ljudje, ki ga znajo pravilno voditi, poleg tega pa določeno vlogo odigra tudi njegova prehrana. Prepogosto se namreč zgodi, da je prav prehrana na koncu tista, ki po nepotrebnem ponagaja. Ali športniku zmanjka energije v najbolj odločilnem trenutku tekme ali mu popusti imunski sistem v dneh pred tekmovanjem ali pa ponagaja prebava.

Vas zanima več?

Starši pričakujejo, da bodo napotke za prehrano dobili od trenerja, vendar pozabljajo, da trenerji primarno niso usposobljeni prehransko svetovati. Kako bogato je njihovo znanje o prehrani, je odvisno od njihovega osebnega interesa. Trenerji po drugi strani pričakujejo, da bodo otrokom primerno prehrano pripravili starši, ki pa seveda otroku pripravijo tisto, kar ta rad (po)je – in ni nujno najbolj primerno. 🙂

Pomembna hranila za mlade športnike:

  • Ogljikovi hidrati predstavljajo primarni vir energije. So tako energija za mišice kot tudi energija za možgane. Sploh v športnih, ki zahtevajo visok nivo koncentracije, je lahko na koncu odločilno, ali je glava še prava. Del ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo, odpotuje v mišice, kjer se shrani v obliki glikogena. Glikogenske zaloge v mišicah so na voljo le mišicam. Shranijo se v njih, dokler telesa ne obremenimo, da jih porabi, kar pomeni, da jih lahko zapolnimo tudi dan ali dva pred tekmo oz. naporom. Drugače je z možgani. Te možnosti shranjevanja nimajo, glukozo, ki jo potrebujejo za svoje (zbrano) delovanje, sproti dobijo po krvi. Za ohranjanje zbranosti je torej pomembno, da nekaj pojemo tudi tik pred tekmo oz. do 2 uri prej.
  • Beljakovine so pomembne v času po treningu, da telo regenerirajo, določeno količino pa jih moramo vnesti tudi pred treningom (2 uri prej, da se zmanjša poškodba mišic in omogoči hitrejša regeneracija). Gre za telesne gradnike. Poleg tega, da gradijo naše mišice, gradijo tudi vse ostale celice in tkiva v telesu. Telo tako brez njih ne more rasti, se razvijati in obnavljati. Celice imunskega sistema, ki bodo ohranjale naše zdravje tudi v času velikega napora (na primer v času napornih priprav ali pa v času po tekmi, ko nam pogosto »vse pade dol«). Prav tako bodo beljakovine pomagale pri hitrejši in uspešnejši regeneraciji poškodb, pri lepi koži, nohtih in laseh (pomembno predvsem pri estetskih športih). 
  • Maščobe so tiste, ki prav tako predstavljajo bogat vir energije, poleg tega so gradniki celičnih membran in kot take še kako pomembne v naši prehrani. Maščobe povečajo fleksibilnost sklepov, omogočajo dober mišični tonus in prispevajo k zdravemu imunskemu sistemu. Vzdržujejo tudi zdravo kožo in lase, varujejo organe ter predstavljajo izolacijo. Maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin. Enkrat nenasičene in večkrat nenasičene maščobne kisline predstavljajo bolj zdravo hranilno, v primerjavi z nasičenimi. Popolnoma se moramo izogibati transmaščobnim kislinam.
  • Med pomembnejša hranila za mlade športnike sodijo še vitamini skupine B, železo, kalcij in magnezij. Ne smemo pa pozabiti tekočine! Pomembno je, da poje veliko antioksidantov (zelenjava, sadje, oreški, semena, polnozrnata živa in izdelki iz njih, nerafinirano, hladno stiskano olje), ki predstavljajo zaščito pred prostimi radikali, ki vseskozi nastajajo v našem organizmu, še bolj pa ob povišanih naporih.

 1,987 total views,  1 views today