Začimbe s svojimi čudovitimi aromami lahko naredijo naše obroke okusne ali pa jih popolnoma pokvarijo. Vsakdo zase ve, katere vonjave mu ustrezajo. Začimbe uporabljajmo kar se da pogosto. Z njimi odlično nadomestimo uporabo soli v obrokih.

Začimbe lahko pridejo do pravega izraza, če jih uporabljamo pravilno.

CELE ZAČIMBE (kumina, gorčična semena, koriander, rožmarinove iglice, čili v koščkih …) uporabimo takoj na začetku priprave jedi. Nekaj sekund jih pražimo, nato pa odstranimo iz posode, v kateri uporabljamo hrano, ali jih pustimo notri. Paziti moramo le, da se nam ne zažgejo, saj tako postanejo grenke. Iz olja jih tako vzamemo takoj, ko zaznamo močan značilen vonj posamezne začimbe. Na olju lahko prepražimo tudi lovorjev list, ingver, celi poper, kurkumo in sveži česen.

ZAČIMBE V PRAHU (kurkuma, mleti poper, koriander, kumina, paprika, cimet, mleti klinčki, muškatni orešček …) dodajamo nekje na sredini kuhanja, najkasneje 5 minut pred koncem. Najbolje je seveda, da začimbe zmeljemo sami tik pred uporabo. Kupimo kamniti možnar in bogastvo okusov bo tako še bolj izrazito.

LISTIČI (peteršilj, koriander, bazilika, drobnjak …) so začimbe oz. zelišča, ki lepo uspevajo tudi na okenskih policah naših stanovanj, čeprav tiste, ki rastejo v notranjih prostorih, ne moremo primerjati s tistimi, ki so rasle pod soncem. Sveže lističe in stebelca sesekljamo oz. posušene zdrobimo v dlani. Jedi jih dodamo na koncu priprave in z minimalnim toplotnim segrevanjem.

Začimbe imajo poleg arome še druge koristne lastnosti. Pomagajo lahko pri napihnjenosti, prebavljanju težje prebavljivih živil (stročnicam, na primer, dodamo lovorjev list, rožmarin ali janež), pri menstrualnih težavah, želodčnih težavah, slabostih, tudi bruhanju in še kje. Vsaka začimba ima različne lastnosti in vsak posameznik naj zase razišče, katere začimbe uporabiti za katero od težav. Ena izmed odličnih knjig, po kateri je pripravljen tudi današnji Sredin nasvet, je »Ščepec rešitve – zamolčane zdravilne moči začimb«.

Loading