Čičeriko pripravimo po navodilih iz embalaže. Navadno jo čez noč namakamo, odcedimo vodo in kuhamo 2 uri. Super je, če vmes večkrat zamenjamo vodo. Lahko izberemo tudi čičeriko iz pločevinke, ki jo le dobro speremo pod tekočo vodo.

Narežemo zelenjavo po okusu. Po potrebi jo prepražimo (bučka, špinača, blitva, jajčevec) ali v primeru, da želimo z našo hrano tudi »piti« izberemo bolj vodeno zelenjavo (kumara, paradižnik, paprika). V solato lahko vmešamo tudi olive, koruzo, artičoke, kapre … Pravzaprav imamo izbir neomejeno. Tudi namesto čičerike lahko izberemo lečo (rdečo, zeleno, rjavo ali mešanico vseh treh).

Solati dodamo lahko tudi semena (bučno, sončnično …), sir (feta, mocarela …) ali meso oz. ribo (tunina, skuša, piščanec, puran …) ali oreščke (na primer pinjole).

Izbire so odvisne od našega okusa in ostalih obrokov dneva.

Prav tako je pri dodajanju pred očmi pomembno imeti čas, v katerem bomo pojedli solato oz. stopnjo aktivnosti, ki bo sledila po tem. Če solato pripravljamo za večerjo se izognemo mastnim izbiram (so kalorične in dlje časa je potrebno, da jih telo presnovi), če je solata mišljena kot kosilo za v službo ali malica za na pot, izberemo kot dodatek stvari, ki ne potrebujejo hladilnika, da ostanejo stabilne (izpustimo sire in meso). Tunino ali skušo oz. ribe iz pločevink lahko v solato vmešamo tik pred zaužitjem in tako elegantno rešimo ta problem.

Solato lahko tekom priprave razdelimo v dve posodi. Eno shranimo v hladilnik za naslednji dan in zraven pripravimo pločevinko ribe, v drugo pa narežemo košček feta sira in jo pojemo za večerjo.

Solato kisamo, začinimo po okusu (drobnjak, koper, poper, česen v prahu, bazilika, sol) in dodamo olivno, bučno ali katero drugo olje.

Loading