Ena izmed pomembnih skupin živil v naši prehrani so stročnice. Prehranski zapisi naših varovancev pa jih vsebujejo zelo redko ali pa sploh ne. Večinoma jih ne uporabljamo, ker so zamudne ali pa nas skrbi njihov vpliv na našo prebavo oz. vetrove.

Glavni prednosti stročnic sta njihova nizka cena in hranilna vrednost. Predstavljajo namreč dober vir beljakovin, kar daje obrokom, ki jih vsebujejo, visoko nasitno vrednost. Umestitev stročnic na jedilnike je tako lahko v veliko pomoč tistim, ki se lotevajo hujšanja. Stročnice vsebujejo tudi vitamine, minerale in prehransko vlaknino. Ravna ta široka paleta hranil, ki so v njih zastopana, je tista, zaradi katere stročnicam pripisujejo pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja, znižanju holesterola, pomoč pri boju proti boleznim srca in ožilja, lajšanju zaprtosti, visokega krvnega tlaka in še več koristnih vplivov na ohranjanje našega zdravja.

Vas zanima več?

Čeprav stročnice predstavljajo dober vir beljakovin, istočasno vsebujejo tudi snovi, ki zmanjšujejo prebavljivost beljakovin. Pri tem pomaga termična obdelava, ki poleg tega, da izboljša biorazpoložljivost beljakovin, izboljša tudi okus stročnice.

Poleg toplotne obdelave je stročnice pred uporabo dobro tudi namakati. Vsebujejo namreč fitinsko kislino, ki sicer posameznikom z raznoliko prehrano ne predstavlja večjih težav, saj jo zdrava črevesna mikroflora razgrajuje. Če pa je naša mikroflora malce manj dejavna, ker za njo ne skrbimo dovolj, pa lahko fitinska kislina v našem črevesju onemogoča absorpcijo mineralov. Fitinska kislina se izloči v vodo, tako da z namakanjem stročnic to preprečimo. Stročnice namakamo vsaj 12 ur. Vodo po namakanju odlijmo in stročnice nato skuhajmo v sveži vodi. Če bomo stročnice kuhali v loncu pod visokim pritiskom, bo postopek kuhanja tudi močno skrajšan.

Namakanje bo sprožilo tudi kaljenje stročnice, kar bo pomagalo pri tem, da bodo stročnice povzročale manj prebavnih težav.

Njihovo prebavljivost pa poleg namakanja in kuhanja izboljšajo še določena zelišča: kumina, majaron, pehtran in ingver.

Vas zanima še več?

Čeprav stročnice predstavljajo dober vir beljakovin, ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Da jih zaužijemo dovolj, je tako pomembno – sploh če ne uživamo mesa in živalskih izdelkov –, da znamo pravilno kombinirati rastlinske vire beljakovin. Aminokislini, ki v stročnicah nista dobro zastopani, sta cistein in metionin. Priporoča se kombinacija tudi z ostalimi viri beljakovin, npr. žiti. Odlično pa je v stročnicah zastopana aminokislina lizin, ki je je manj v žitih.

 1,638 total views,  1 views today