Če se želimo prehranjevati uravnoteženo, na dan zaužijmo med 30 do 75 g stročnic. Na te majhne in redne količine stročnic se bo naše telo privadilo in stročnice nam ne bodo več povzročale toliko prebavnih nevšečnosti. Ker si ob tem želimo tudi, da je naša prehrana raznolika, posegajmo po različnih izbirah in kombinacijah oz. receptih.

Stročnice na naše jedilnike uvrstimo v različnih oblikah oz. kombinacijah. Pripravimo jih kot juho, omako, pire krompir, solato, namaz, dip ali pa jih spečemo. Možnosti so neomejene.

  • Bob lahko uporabljamo zelo podobno kot fižol. Sveži bob lahko tudi zelo hitro skuhamo. Potrebnih je le nekje 10 minut in že je pripravljen.
  • Čičerika prav tako sodi med bolj priljubljene stročnice, saj je njen okus blag. Predstavlja lahko odlično osnovo solati (dodamo ji še papriko, paradižnik in mladi sir) ali pa iz nje pripravimo humus – namaz ali »dip«, ki ga odlično dopolni sveža zelenjava. Čičeriko pretlačimo, dodamo začimbe in sezamov pesto in domači humus je hitro pripravljen. Poleg tega lahko čičeriko tudi spečemo v pečici in si pripravimo okusen prigrizek za ob filmu.
  • Fižol je v naši slovenski kuhinji najbolj zastopana stročnica. Poznamo več različnih vrst fižola. Izberimo različne, pri čemer sledimo svojemu okusu. Uporabljajmo ga kot dodatek na solato, lahko v tortilje, si skuhamo pasulj, prebranec ali malce bolj eksotičen chilli con carne oz. preprosto fižolovo juho. Poleti je super izbira solata iz stročjega fižola, lahko pa ga tudi vložimo.
  • Grah s svojim malce sladkim okusom sodi med bolj priljubljeno stročnico. Pripravimo ga lahko kot dodatek k rižoti ali iz njega skuhamo okusno juho. Grah lahko tudi zelo preprosto zamrznemo in ga tako uživamo tudi v zimskem času.
  • Leča sodi med bolj prebavljive stročnice. Z njo si lahko pomagamo tudi kadar nas pesti driska. Lahko jo vkuhamo v juho oz. mineštro ali omako, pripravimo kot namaz ali uporabimo kot dodatek za solato.
  • Soja je pri vegetarijancih zelo priljubljena stročnica, saj v primerjavi z ostalimi vsebuje najvišjo vsebnost beljakovin (kar 69 g na 100 g živila), ugodna pa je tudi sestava teh beljakovin, saj vsebuje kar 9 esencialnih aminokislin. Vsejedci pa nanjo kar pozabljamo. Uporabljamo surovo sojo in si jo pripravimo kot dodatek k solati. Pri predelanih oblikah (tofu, sojino meso, sojino mleko in podobno) pa bodi pozorni tako kot pri vseh predelanih živili.

Vsi tisti, ki bi stročnice radi dodatno raziskovali, boste ugotovili, da je zgoraj naštetih le nekaj v našem delu sveta najbolj poznanih in uporabljenih stročnic. Obstaja jih seveda še več.

Loading