Prehranska vlaknina je skupno ime kemijsko zelo heterogene skupine snovi, ki imajo precej raznoliko kemijsko zgradbo, zaradi česar so različni tudi njihovi učinki na naš organizem. Za potrebe prehranskega svetovanja bomo preprosto povedali, da je to tisti del sestavljenih ogljikovih hidratov, ki so za naše telo neprebavljivi. Poleg tega, da prehranska vlaknina upočasnjuje praznjenje želodca in zmanjšuje energijsko gostoto hrane, ima še več pozitivnih lastnosti za naš organizem.

Vas zanima več?

Prehransko vlaknino sicer glede na topnost v vodi delimo na topno in netopno:

  • topna prehranska vlaknina se delno ali v celoti fermentira v debelem črevesju. Za to poskrbijo bakterije, ki so tam naseljene, saj topna prehranska vlaknina predstavlja njihovo hrano. Topna prehranska vlaknina poveča viskoznost črevesne vsebine (hrane) in tako upočasni vsrkavanje hranil (tudi absorpcijo glukoze, kar pomaga urejati krvni sladkor) ter nase veže tudi holesterol in žolčne kisline. Takšna topna vlaknina je tako zelo pomembna v prehrani tistih, pri katerih so vrednosti holesterola povišane.
  • netopna prehranska vlaknina potuje čez naš prebavni trakt nespremenjena. Pomaga formirati blato. Tako skrajša prehod hrane skozi prebavni trakt in vpliva na povečano količino izločenega blata, kar pomaga pri našem odvajanju. Poleg tega vpliva tudi na absorpcijo žolčnih kislin.

Vas zanima še več?

Poleg tega, da prehransko vlaknino delimo glede na topnost, jo lahko delimo tudi glede na sposobnost fermentacije. Prehransko vlaknino, ki je fermentabilna tako mikrobiota v našem debelem črevesju uporablja kot hrano. Glede na to, da naše črevesje naseljuje ogromno število mikroorganizmov, je pomembno, da tako prehransko vlaknino vnašamo in jim s tem omogočimo, da za nas delujejo resnično pozitivno. Večinoma ima sposobnost fermentacije topna prehranska vlaknina, imajo pa jo tudi nekatere vrste netopne prehranske vlaknine.

Prehranska vlaknina ima tudi različno sposobnost vezanja vode. Ta je lahko visoka, nizka ali pa je sploh ni. Tista, ki ima visoko sposobno vezanja vode, tvori viskozne raztopine. To zgosti vsebino v prebavilih, kar med drugim daje tudi občutek sitosti.

In ravno zaradi vseh zgoraj naštetih vplivov na organizem je pomembno, da v našo prehrano vključujemo čimbolj raznolike vire prehranske vlaknine. O tem, katere in kako, pa pišemo v Sredinem nasvetu.

Loading