Stročnice so super izbira za dopolnitev naših tedenskih jedilnikov. Ena izmed izvedb njihove uporabe se skriva v okusnih namazih. Poleg vedno bolj poznanega humusa, ki ga pripravimo iz čičerike, je ena izmed okusnejših idej tudi lečni namaz ali tako imenovani "veganski tatarc". Pri tem namazu uporabimo rjavo lečo.

Pripravimo večjo posodo, v kateri bomo sestavine lahko zmiksali s paličnim mešalnikom. 

Rjavo lečo speremo in skuhamo po navodilih iz embalaže. Če smo v stiski s časom, lahko uporabimo tudi konzervirano. Iz 50 g surove, dobimo okoli 150 g kuhane. 

Olupimo in narežemo srednje veliko čebulo in strok česna. Dodamo ju leči. V posodo damo še okoli pet posušenih paradižnikov v olju, žličko kaper, žličko gorčice in žličko ali dve olivnega olja. Količine so odvisne od našega okusa in jih lahko prilagajamo.

Koliko olja dodati pa je odvisno tudi od tega, kako mastni so bili paradižniki. Raje ga damo manj in nato po potrebi dolivamo. Vse skupaj še popopramo in dodamo papriko v prahu, če želimo lepo rdečo barvo ali čili, če bi želeli, da je naš namaz malenkost bolj pekoč. 

S paličnim mešalnikom premešamo do mazljive teksture in ohladimo. 

Postrežemo lahko podobno kot tatarski biftek in ponudimo ob popečenem kruhku. Lahko pa naš tatarc ponudimo tudi kot dip z zelenjavo.