Rdeče zelje je zeljna sorta z večjo vsebnostjo antocianov, ki mu dajejo lepo rdeče-vijolično barvo. V primerjavi z belim zeljem vsebuje večje količine vitamina C in E, ter fenolnih snovi. Prileže se kot samostojna večerja ali priloga.

Zeljno glavo očistimo ter tanko narežemo ali naribamo. Solimo, dobro premešamo in pustimo, da se malce zmehča. Po potrebi odlijemo vodo.

Nato pa dodamo okuse. Meni se prileže česen, ki poleg tega, da jedi prinese okus, prinese tudi ogromno pozitivnih učinkov na zdravje. Vsebuje namreč alicin ter druge žveplo vsebujoče spojine, ki mu dajejo značilni vonj in okus ter zaradi katerih se česnu pripisujejo dobre antioksidativne lastnosti. Raziskave kažejo, da najverjetneje pomaga pri zniževanju holesterola in visokega krvnega tlaka ter tudi prerečuje prehlade in krepi imunski sistem. Res je, da za dosego pozitivnih učinkov potrebne visoke, terapevtske doze česna, ki jih težko zaužijemo le s hrano. A tudi dodajanje česna v prehrano, odlično podpre naš organizem.

Sploh, če imamo zeljno solato za samostojno jed, npr. za večerjo, je pomembno, da ji dodamo tudi kvalitetne beljakovinske vire. Dietetik priporoča kombinacijo rastlinskih beljakovin, ki jih prinese fižol ter živalskih, ki jih prinese beli sir.

Naši solati dodamo le še kis in olje ter jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Pa dober tek!