Živim sama in včasih je težko porabiti vso hitreje pokvarljivo hrano, zato je preprosto nimam. Pogosto se zgodi, da doma nimam jajc. Ko mi je en dan zadišal carski praženec oz. šmorn, jaz pa jajc nisem imela, sem pomislila na recept za palačinke, ki sem ga že pred časom našla za deklico z alergijo na jajca. Recept namesto jajc uporabi čičerikino moko. Od takrat jo imam vedno doma ravno za take situacije. Pa sem si mislila – zakaj ne bi z njo poskusila narediti tudi šmorna. Je res, da ni tako puhast kot z jajci, a okus je odličen!

Za eno konkretno porcijo potrebujemo: 50 g pirine ali kake druge moke, 25 g čičerikine moke, 75 ml radenske in 75 ml mleka. Jaz sem uporabila tistega brez laktoze, saj ima bolj sladek okus. Uporabimo lahko tudi rastlinski mlečni napitek. Količine v receptu seveda ustrezno prilagodimo, držimo pa se obeh razmerij, in sicer moka:čičerikina moka v razmerju 2:1, ter suhe:mokre sestavine v razmerju 1:2. 

Vse skupaj zmešamo, polijemo na vročo ponev, ki smo ji dodali malce olivnega olja, in popečemo. Ko se naša masa zapeče od spodaj, jo natrgamo na osmine, obrnemo in popečemo še z druge strani. 

Šmorn lahko postrežemo z rozinami ali brusnicami, domačo marmelado, čokoladnim namazom ali katerim koli drugim dodatkom, ki nam je všeč. Dietetik priporoča seveda tudi tu uporabi malenkost bolj svežo izbiro. Šmornu dodamo skuto z žličko vmešanega cvetličnega medu in domače marelične marmelade.

Če ugotovimo, da je zajtrk preobilen, ga pretresemo v posodico in vzamemo s seboj za malico. Ker ne vsebuje jajc, je tak šmorn namreč malenkost bolj primeren za transport. 🙂 

Dober tek! 

 1,231 total views,  1 views today