Ponedeljkov vseved je odprl zanimivo temo – kako hrana vpliva na naše zobe. Sredin nasvet ponuja konkreten seznam posameznih živil.

 

Med kariogeno hrano (hrana, ki povzroča karies) spadajo:

  • hrana, bogata s sladkorji (seveda tudi naravno prisotnimi), ki jih najdemo v medu, suhem sadju in podobno,
  • še bolj seveda hrana, bogata z dodanimi sladkorji, tudi sadni sokovi ali jogurti in seveda vse slaščice,
  • hrana z nadomestki sladkorjev (na primer sorbitol, ki se pogosto uporablja v dietnih izdelkih),
  • kuhana in predelana zelenjava (na primer paradižnikova mezga),
  • osebno me je najbolj presenetila gorčica.

Med manj kariogeno hrano spadajo:

  • mleko in siri oz. izdelki iz mleka,
  • surova zelenjava,
  • sveže sadje,
  • kruh, riž, testenine, sploh polnozrnati oz. tisti iz sestavljenih ogljikovih hidratov,
  • oreški,
  • nesladkan čaj,
  • kava in zanimivo – kot so povedali študentje tudi
  • pivo! 🙂
  • Izmed naravnih sladil so omenili ksilitol oz. brezovo sladilo, ki ima celo antikariogen učinek in bi ga torej lahko uporabili za slajenje svojega življenja brez slabe vesti o vplivu za naše zobe. 🙂

 

Če se želimo izogniti zabarvanju zob, bomo na svojih jedilnikih omejili uporabo:

  • večina pijač (gazirane pijače, sadni sokovi, športne pijače), sploh če jih pijemo počasi,
  • hrane bogate s taninom, ki olajša vezavo barvila na zobe (grozdje, zeleni čaj, črni čaj), ter
  • hrano, ki vsebuje močna barvila. Kot so lepo svetovali študentje: vsaka hrana, ki bo trajno zabarvala tkanino, bo zabarvala tudi zobe (na primer borovnice, robide, rdeča pesa, rdeče vino, kava).
  • Izmed začimb bo naše zobe zabarval curry ali sojina omaka, balzamičen kis.

Obstaja pa tudi kar nekaj hrane, ki naše zobe pomaga razbarvati, saj spodbuja slinjenje (kar pomaga pri čiščenju zob) ali pa sadne kisline (ki delujejo belilno):

  • sveže sadje: jabolka, limone, jagode, hruške,
  • surova zelenjava: zelena, korenje, brokoli, čebula,
  • oreški in semena,
  • sir
  • in pa nepogrešljiva voda!

In če takole potegnemo črto ponovno ugotovimo, zakaj se je potrebno izogibati predelani hrani in posegati po svežih in kar se da malo predelanih izbirah. Tudi uporaba umetnih sladil morda res ne prinese v telo kalorij, pa vendar so negativni učinki sladkorjev širši, kot je le njihov kaloričen doprinos. Preverimo torej deklaracijo živila.

 

Vedno pa je pomembno tudi, da jemo raznoliko hrano, ki je v obroku sestavljena iz več živil. Balzamični kis je za zabarvanje bolj neugoden, vendar surova solata ob njem naredi na zobeh oblogo, ki jih varuje. Čaj, bogat s tanini, ali kava zabarvajo zobe, vendar dodatek mleka prav tako deluje varovalno in to zabarvanje umiri.

Pomembne so torej kombinacije in že Petkov recept bo predstavil še eno. 🙂

Loading