Današnji recept je kompromis med špinačo, ki sodi med živila z močnimi barvili, ki bi naše zobe lahko zabarvali, dodatek skute pa to umiri.
Izberi listnato testo. Sama prisegam na tistega manj mastnega – »light«. Testo je lahko tudi vlečeno – v tem primeru izberem polnozrnatega. Lahko pa ga pripravimo tudi sami.

500 g sveže špinače operemo in narežemo na koščke. Pretresemo v posodo in rahlo posolimo. Čez nekje pol ure jo s pomočjo sveže kuhinjske krpe ožamemo in vodo odlijemo (super je, če jo shranimo in kasneje v njej zakuhamo juho). Špinačo začinimo z muškatnim oreščkom. V posodo s špinačo stresemo 500 g nesapisane skute, 250 g mladega sira (feta sir, beli sir), 2 jajci in mali lonček jogurtove kisle smetane. Premešamo.

Pripravimo pekač, na katerega položimo testo tako, da ga polovica gleda ven iz pekača. Testo z vilico prebodemo na več mestih. Napolnimo z mešanico in z drugo polovico testa prekrijemo. Ponovno prebodemo z vilico in postavimo v predhodno ogreto pečico.

Navodila za peko najdemo na embalaži testa. Navadno naročijo peko 40 minut na 180 °C.

Nekaj minut pred koncem lahko pita vzamemo iz pečice in polijemo z 1 dcl mleka, da bo skorjica bolj hrustljava.

Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Pito lahko pojemo kot prilogo mesu za glavni obrok ali pa vzamemo s seboj za malico.

Dober tek vam želi Dietetik priporoča!

Loading