Danes sem se odločila, da pišem o temi, ki pojem »zdrava prehrana« pogleda še malce širše. Pred kratkim sem se namreč udeležila predavanja študentov dentalne medicine z naslovom »Prehrana in zdrav nasmeh« in tema se mi je zdela tako zanimiva, da sem se nekaj besed o nje odločila napisati tudi jaz. Predvsem me je zelo presenetilo, kako hrana, ki jo tako zelo rada priporočam svojim varovancem, pravzaprav na zobe nima tako pozitivnega učinka.

Vas zanima več?

Ko pogledamo na hrano z vidika »ustnega zdravja«, ločimo dva vpliva hrane na zobe.

Ena povzroča karies (študentje so uporabili strokoven izraz »kariogena hrana«), druga pa obarvanje zob.

Oboje je seveda nezaželeno, je pa zabarvanje zgolj lepotna težava, ki nima posledic na zdravje in kot tako ni tako zelo nevarno. Katera živila spadajo v katero skupino pa v Sredinem nasvetu.

Vas zanima še več?

Pri vsemu skupaj pa je bil poudarjen tudi še en pomemben vidik. Ne glede na vse, je za naše zobe odločilna pogostost uživanja. Če bi torej sladkorje jedli pogosto, večkrat dnevno in vmes tudi pili sladke pijače, potem se pH v naših ustih nikoli ne uspe vrniti na optimalno vrednost, ki varuje naše zobe.

Po obroku torej spijmo vodo in tako sperimo usta ostankov hrane, nato počakajmo pol ure, da se s pomočjo sline nevtralizira okolje v naši ustni votlini in šele nato umijmo zobe. Med obroki ne pijemo sladkih pijač, vsako skodelico kave ali pravega čaja pa prav tako poplaknemo s kozarcem vode. 

Pomembno pa je tudi, da dobrih navad naučimo že otroke. Mlečni zobki bodo res izpadli, vendar se bodo slabe navade potem nadaljevale tudi, ko bodo že zrasli stalni zobje. Tam pa več nimamo “popravnih izpitov”. Več pa kot rečeno v sredo. 

 1,670 total views,  1 views today