Ponovno so pred nami. Tokrat velikonočni. Praznik, ki ga praznujejo verniki in poleg njih tudi še marsikateri nevernik. Če ne zaradi drugega pa zaradi hrane. Ne glede na to, kje najdemo svoje razloge za praznovanje tega (ali ostalih) praznikov – pomembno je, da se jih prehransko gledano lotimo preudarno, sploh če praznične dobrote sledijo obdobju postenja.

Zadnja leta se verskemu postenju pridružuje tudi kar nekaj preventivno umerjenih »postov«, na primer projekt »40 dni brez alkohola« ali pa »40 dni brez sladkorja«.

V vseh teh primerih gre za poste, ki ne vključujejo stradanja ali dehidracije. Posameznik, ki se posti, iz svoje prehrane le izloči določena živila. Na ta oblike postov torej lahko resnično gledamo le pozitivno, saj so bolj preizkus volje in moči, našega organizma pa ne soočajo z prevelikim stresom.

Vas zanima več?

Na drugi strani pa so vedno bolj popularni tudi posti, ki zelo zmanjšujejo vnos hrane – tudi za 75 do celo 90 % celodnevnih energijskih potreb. Teh se je potrebno lotiti veliko bolj premišljeno kot zgoraj omenjenih. Osebno med poste v razširjenem pomenu besede prištevam tudi »fitnes poste«, ko se strankam svetuje, da se čez teden držijo zelo strogega prehranskega režima, ki pa potem čez vikend ali en dan v tednu postane popolnoma ohlapen in nenadzorovan ter ga pogovorno poimenujemo »cheat day« ali v prevodu “dan za goljufanje”. Takih postenj, ki se jih posamezniki lotijo zaradi izgube telesne mase, pri Dietetik priporoča absolutno odsvetujemo. Postenje je v svoji osnovni obliki spiritualen preskus moči uma in ne sredstvo za manipuliranje s telesom.

Vas zanima še več?

Kaj pa, ko se postno obdobje konča? Tisti, ki se postijo, slej ko prej post prekinejo in navadno se tega obdobja veselijo. Po dolgem času namreč ponovno lahko zaužijejo »prepovedane« dobrote. Takrat se velikokrat zgodi, da posameznik pretirava in s tem seveda postenje izgubi smisel. Pri Dietetik priporoča svetujemo zmernost skozi celotno leto, kjer ni obdobja popolnega odrekanja in posledično seveda tudi ni obdobja nenadzorovanega vnosa, »ko se utrga pes z verige«.

Če se vseeno odločite za občasno postenje oz. se postite iz spoštovanja običajev, pa izkoristite obdobje postenja za privajanja na nove navade in nanj ne glejte kot na obdobje odrekanja. Zadnji teden, ki je še pred vami, ne delajte načrtov kako boste v nedeljo pojedli ali popili vse in še več tega, čemur ste se več kot mesec dni odrekali. Nekaj konkretnih nasvetov, kako se spopasti s skušnjavami, že v Sredinem nasvetu.

 1,573 total views,  1 views today