Velikonočni prazniki težko minejo brez dobre potice. Dietetik priporoča seveda daje prednost doma pečeni in ne kupljeni. Najpogosteje je potica orehova, naš recept pa bo za pehtranovo.
Prav od nadeva je namreč odvisna hranilna vrednost potice. Oreh predstavlja dober vir (zdravih) maščob – torej je potica s tem nadevom posledično zelo kalorična. Za tiste, ki bodo letošnje praznične dni vseeno skušali obdržati od novega leta težko prigarano težo, pa te kalorije niso ravno najbolj zaželene. Pehtranova potica z manj mastno skuto in manj mastno kislo smetano je tako v tem primeru boljša izbira.
Potico naredimo seveda tudi iz polnozrnate moke in tako še dodatno obogatimo naš recept.
Pazimo še na porcijo in čas, ko potico pojemo in brez slabe vesti si lahko privoščimo košček ali dva.
Za testo srednje velike potice potrebujemo:
- 500 g polnozrnate moke (lahko naredimo kombinacijo pirine in pšenične moke, samo pirine moke ali samo pšenične moke. Uporabimo lahko tudi moke drugih žit, ki pa bodo že dodale tudi svoj okus. Pira je namreč poleg pšenice od vseh žit zelo neintenzivnega okusa, kar je v primeru potice dobrodošlo, saj bodo okus dodale ostale sestavine)
- 1 kocko svežega kvasa
- vanilijev sladkor
- pecilni prašek
- 100 g masla
- 250 ml manj mastnega mleka
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- 50 g (ali manj) sladkorja
Pripravimo kvasec. V 4 žlice mleka sobne temperature zdrobimo kvas in dodamo žlico sladkorja in 2 žlici moke. Premešamo in pustimo nekje 15 minut.
Vmes pripravimo ostale sestavine. Suhe sestavine zmešamo v skledi in jajce razdelimo na beljak ter rumenjak. Mleko rahlo segrejemo (toliko, da vanj še lahko pomočimo prst) in vanj vmešamo maslo. Ko se maslo stopi, dodamo še jajčni rumenjak. Premešamo.
Vse sestavine zmešamo skupaj ter gnetemo toliko časa, da dobimo prožno in mehko testo. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati 45 minut.
Lotimo se priprave nadeva. Kot rečeno lahko naredimo katerikoli nadev želimo. Pri Dietetik priporoča smo se odločili za pehtranovega s skuto.
Za pehtranov nadev s skuto potrebujemo:
- 3 jajca (+ beljake od testa)
- 50 g nepasirane manj mastne skute
- 50 g kisle smetane
- pehtran
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljak stepemo v sneg, pri čimer dodamo tudi še beljake jajc, ki so ostali od priprave testa. Skuto, kislo smetano in rumenjake zmešamo s pehtranom. Če smo dobili svežega, ga prej nasekljamo. Pehtrana dodamo po okusu. V mešanico vmešamo še sneg.
Priprava potice
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo razvaljamo na pomokani površini in ga oblikujemo v pravokotnik oz. prilagodimo obliki pekača. Dolžina testa mu mora namreč ustrezati. Na povaljano testo (debeline nekje 1 cm) namažemo pehtranov namaz. Potico počasi zavijemo in sproti testo prebadamo z vilico.
Pekač namastimo z malce masla in vanj položimo potico.
Pečemo nekje 30 minut. Nato potico pokrijemo s folijo, da se nam testo ne zažge, in pečemo še 20 minut. Umaknemo jo iz pečice in pustimo počivati.
Potico previdno »prevrnemo« na desko, kjer jo bomo rezali. Okrasimo jo lahko s sladkorjem v prahu, ki smo ga potresli skozi cedilo, ali pa se sladkorju odpovemo. 🙂
Dober tek in lepe velikonočne praznike vam želi Dietetik priporoča!