Praznikov, znanih po tem, da s seboj prinesejo še kup dobrot, se vsi veselimo in se jih obenem kar malce »bojimo«. Že v naprej vemo, da bo vsega preveč. Med božično-novoletnimi prazniki se tolažimo, da bo z novim letom vse drugače in si potem pregreho ali dve privoščimo z manj slabe vesti. Spomladansko velikonočno praznično preobilje ali prvomajski pikniki pa nas že bolj skrbijo, saj se sezona poletja, ko želimo zablesteti s težko prigarano postavo, na kateri smo delali celo zimo, že nevarno bliža.

 

Kako se torej lotiti prazničnih dobrot, če smo na dieti in pazimo na svoje vnose? Vprašanje, ki ga v zadnjih dneh dobivam od svojih varovancev, ki se pridno držijo svojih predpisanih prehranskih režimov, ki seveda ne predvidevajo prazničnega prenajedanja.

 

1. Hujšamo že, če teže ne pridobivamo.

Ne obremenjujmo se toliko, da moramo tudi v prazničnem tednu izgubiti zastavljenih pol kilograma, kolikor predstavlja zdravo hujšanje. Tudi če se tehtnica po tednu dni ne bo premaknila navzdol, je pomembno, da se ne premakne navzgor. Prazniki so namenjeni sproščenemu druženju z družino ter prijatelji in ne živčnemu štetju kalorij.

 

2. Praznične dobrote naj na tisti dan predstavljajo naše obroke.

Od velikonočnih jedi si šunko in hren privoščimo za zajtrk, pirh za malico in potico s pomarančo za popoldansko malico. Če bo vse skupaj na mizi že za zajtrk pa seveda omejimo količino jedi, ki jo bomo pojedli. Kos potice, 2 rezini šunke in eno jajce ne bodo škodovali naši dieti. Skromnost je lepa čednost.

 

3. Svojih obrokov nikoli ne prilagajamo dan pred predvidenim »priložnostnim« prenajedanjem.

Tako bomo še bolj lačni in težje bomo kontrolirali količino jedi, ki jih bomo pojedli. Pazimo pa, da svoje obroke malenkost zmanjšamo naslednji dan in tako »kompenziramo« presežek hrane, ki smo jo pojedli ob veselem praznovanju.

 

4. Čeprav želimo videti in gostom pokazati bogato obloženo praznično mizo, pripravimo jedi le v količini, ki jo lahko pojemo.

Če vemo, da bo velikonočni zajtrk jedlo 5 ljudi, ne pripravimo dvajset pirhov, ampak jih pripravimo pet. Prav tako pripravimo manjšo potico in tako naprej za ostale jedi.

 

5. Jedi umaknemo iz vidnega polja.

Pripravimo mizo, na kateri je hrana (»servirno mizo«), jedilna miza pa je malenkost stran. Hrano si prinesemo na krožniku enkrat in ne gremo po »repete«. Vsake jedi naložimo po malo.

 

6. Jemo počasi in v jedi resnično uživamo.

Hrano sproti režemo, vsakič, ko jo nesemo v usta odložimo pribor in hrano resnično dobro prežvečimo, preden jo pogoltnemo. Uživajmo v vsakem grižljaju in resnično dojemimo okus, ki ga imamo v ustih.

 

7. Po praznični pojedini pojdimo na sprehod.

S sprehodom telo spravimo v gibanje, ki nas bo sprostilo in pomagalo pri prebavljanju hrane.

 

Če praznične dobrote sledijo obdobju postenja, je nasvete še toliko bolj pomembno upoštevati, saj bo preobilno najedanje telesu, ki se je več kot mesec dni postilo, predstavljalo velik šok. Ta se lahko pokaže z bolečinami v trebuhu, slabostjo ali prebavnimi motnjami.

 

Loading