Očitno sem se prejšnji teden dobro znašel, saj je #ReceptTedna ponovno moj. Kruhov šmorn navdušuje predvsem zato, ker hitro porabimo ves star kruh in pojemo izvrsten zajtrk, malico ali celo sladico. Več kot idealno za dopust, pa super tudi za doma.

Toliko smo pojedli trije v samostojnem obroku.

Sestavine:
star kruh (posušen ali pač manj okusen)
4 jajca
3 žlice skute
0,5 dcl mleka
margarina ali maslo
sadje po okusu
marmelada po okusu
sladkor, vanili sladkor, cimet

1. V skledo ubij jajca, malo posoli, dodaj vanilijev sladkor in mleko ter zvržkljaj.

2. V mešanico nadrobi kruh. Če je zelo suh, ga prej malenkost namoči v malo mleka, da se zmehča. Dodaj skuto (na Hrvaškem mladi sir) in cimet. Premešaj.

3. V ponvi razpusti maslo ali margerino, mešanici tik pred zdajci dodaj še 2 čajni žlički (rjavega) sladkorja - če ti uspe, bo na enih mestih karameliziral, na drugih pa dodajal hrustljavo teksturo. Na srednji temperaturi praži, ko imaš občutek da se prijema, obrni oz razmešaj. To je šmorn, izgled ni bistven.

4. Ko bo lepe zlate barve in enakomerno popečen, ga toplega serviraj na krožnike in dekoriraj z narezanim in razkoščičenim sadjem, ki ti je na voljo. Povrhu dodaj še čajno žlico domače marmelade, lahko posuješ s kokosom, ipd. Zadovolji svoje oči in svoj okus.

Tak šmorn je odličen za porabiti stare zaloge. Je prava poslastica za zajtrk ali malico, v manjši količini pa tudi posladek po kosilu. Če ni prevroč, se lahko zraven dobro poda tudi kepica sladoleda.

Pa dober tek!

Vasko