Novo leto je čas, ko se veliko ljudi odloči za nekaj življenjskih sprememb: prehranjevalne navade, dodajanje rekreacije, finančne odločitve in podobno. V veliko primerih se v te spremembe zaletimo, obrnemo življenje na glavo in naivno pričakujemo, da bo dovolj le naša iskrena želja. Žal velikokrat ne gre tako preprosto. Naše navade so namreč v nas zakoreninjene globoko in njihovega spreminjanja se je smiselno lotiti premišljeno in z dobrim načrtom.

Vas zanima več?

Pomembno je, da si postavimo jasen končni cilj. Glede na to, da se Dietetik priporoča ukvarja s prehrano, bomo seveda primer pogledali iz vidika spreminjanja naših prehranjevalnih navad. Principe pa si lahko vsakdo prekopira na domala katerokoli področje. In glede na to, da je mesec januar vsaj kar se tiče prehrane navadno podvržen hujšanju, bomo rekli: »Želim si shujšati!«. Jasen cilj, ki pa še vedno nič ne pove. Koliko? Če si ne bomo postavili zelo jasnega cilja s točno končno težo, ki jo želimo doseči, bo naše hujšanje že takoj na začetku bolj podvrženo neuspehu. Zato si raje recimo: »Želim si shujšati 10 kg!«. To je naš končni, jasno določen cilj.

Vas zanima še več?

Sedaj pa pot do tja. Lotiti se je je potrebno postopno. Z vmesnimi, realnimi, »mini« cilji. Pri hujšanju so jasni. Zdravo hujšanje je nekje 0,5 kg na teden. Torej 2 kg na mesec.

In zapišem:

  • 1. 1. 2018: 70 kg (= začetna teža)
  • 1. 2. 2018: 68 kg
  • 1. 3. 2018: 66 kg
  • 1. 4. 2018: 64 kg
  • 1. 5. 2018: 62 kg
  • 1. 6. 2018: 60 kg (= končni cilj)

Svoj cilj torej realno lahko dosežem do junija. Pomemben podatek, ki me bo spodbujal, ko aprila tehtnica še ne bo pokazala 60 kg. Če se 10 kg manj zdi veliko, se 2 kg ne zdi tako zelo hudo. Še posebej, ker imamo časa za doseg kar 4 tedne!

 2,182 total views,  1 views today