Gaspačo je hladna zelenjavna juha, ki izvira iz Španije, kamor naj bi jo v osnovi zanesli Rimljani. Danes ima veliko različic, skupno pa jim je predvsem to, da se uživa kot hladna poletna juha, ki se jo postreže kar v kozarcu.

Brez večjega kompliciranja lahko sestavine prilagodimo temu, kar je pri roki, in seveda našemu okusu. V osnovi pa strok česna, četrt rdeče čebule, rdečo papriko brez semen, kumaro in nekaj paradižnikov zmiksamo v bistvu kot shake. Dodamo lahko cca pol litra jušne osnove ali vode, žlico kisa, nekaj žlic olivnega olja ter začinimo s poprom in soljo. Za zgostitev lahko uporabimo predhodno namočeno sredico starega kruha ali kar panko drobtine, je pa seveda užitna tudi brez. Še enkrat zmiksamo, da se vse sestavine dobro premešajo. Nato v hladilniku ohlajamo vsaj 3 ure.

Postrežemo v kozarcu ali skodelici, po vrhu pa okrasimo z na kocke narezanimi papriko, kumaro in rdečo čebulo. Po potrebi lahko obrok okrepimo še s trdo kuhanim jajcem.

 

Pa dober tek!

 193 total views,  2 views today