3 srednje velike bučke operemo in kar se da tanko narežemo. Najlažje to storimo s strgalom za zelenjavo. Če so bučke zelo ukrivljene jih lahko malo obrežemo, da bodo iz njih prišli kar se da ravni trakci. Ostanke oz. odrezke ohranimo in porabimo v juhi za osnovo, kot dodatek jajčku ali v bučkini pici.

Bučkine trakce položimo na očiščeno površino in jih rahlo posolimo ter začinimo po okusu. Prileže se jim na primer česen, poper, timijan, rožmarin ...

Nato zmešamo nadev. Uporabimo 500 g rikote, šop sveže bazilike, na male koščke narezano rdečo papriko ali paradižnik, parmezana po okusu, česen, poper in lahko tudi kis. Uporabimo še začimbe po okusu. Nadevu bodo svežino dali origano, majaron, timijan in rožmarin. Vse skupaj zmešamo v skledi in namažemo preko vsakega bučkinega trakca.

Trakce zavijemo v zavitke. Če nam razpadajo, jih prebodemo z zobotrebcem ali pa uporabimo palčke za ražnjiče.

V zavitek lahko dodamo tudi dimljenega lososa, tuno ali pršut.

Za 15 minut jih postavimo v hladilnik in postrežemo kot svežo prilogo ali samostojno jed.