Vodilo »35 živil na teden« smo pri Dietetik priporoča že omenili in pojasnili. Po obisku strokovnega izobraževanja z naslovom »Funkcionalna živila in prehranska dopolnila« pa sem se spomnila na še eno vodilo, ki so ga sicer pri enem izmed trgovcev zapakirali pod besede »5 na dan«. Govorim o barvah. Veliko ljudi to vodilo pozna brez da bi pravzaprav vedeli, zakaj je potrebno v svoje jedilnike vključevati različne barve.

Vas zanima več?

Zakaj je torej pomembno, da so naši jedilniki kar se da pisano obarvani? V hrani imamo makrohranila in mikrohranila. Naša hrana pa je sestavljena še iz drugih hranil. Poimenujemo jih fitohranila oz. antioksidanti in nutracevtiki, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Gre za substance, ki se nahajajo predvsem v zelenjavi in sadju. Govorimo o enormni številki! Več kot 25.000 koristnih spojin se nahaja v rastlinah. In te spojine so obarvane z različnimi barvami. Vsaka ima na naš organizem drugačen vpliv.

Glavne skupine glede na barve, v katere razvrščamo te spojine so:

RDEČA SKUPINA: med drugim vsebuje karotenoid LIKOPEN

Vas zanima še več?

Gre za močan antioksidant. Kot tak je pomemben pri preprečevanju rakavih obolenj in pa tudi preprečevanju srčnega infarkta oz. srčno-žilnih bolezni. Likopen tudi ohranja zdravo prostato in naša sečila.

RUMENO – ZELENA SKUPINA: vsebuje karotenoida LUTEIN in ZEAKSANTIN

Vas zanima še več?

Predvsem ugodno delujeta na oči (varujeta mrežnico pred oksidativnim stresom in zmanjšata tveganje za razvoj rumene pege in razvoj sive mrene ter varujeta oči pred poškodbani z UV svetlobo), pljučno funkcijo, zdravje naših arterij, jetrno funkcijo, pomagata pri celjenju ran in pa tudi pri zdravju naših dlesni.

ORANŽNA SKUPINA: vsebuje ALFA- in BETA-KAROTEN

Vas zanima še več?

Alfa-karoten ščiti celično DNA pred poškodbo in varuje pred rakom, beta-karoten pa je provitamin A (ščiti pred nočno slepoto in preobčutljivostjo na svetlo, varuje kožo pred UV sevanjem in povečuje količino pigmenta v koži, ki skrajša potreben čas, da lepo porjavimo, preprečuje infekcije sluznic in ščiti pred delovanjem radikalov in tako pred nekaterimi oblikami raka. V mladosti tudi vpliva na rast in razvoj kosti in zob).

ORANŽNO – RUMENA SKUPINA: vsebuje BETA-KRIPTOKSANTIN in VITAMIN C

Vas zanima še več?

Beta-kriptoksantin preprečuje poškodbo DNA s prostimi radikali in zmanjšuje tveganje za nastanek raka pljuč in prebavil, srčno-žilnih bolezni, vnetnih bolezni, hiperglikemije in osteoporoze.

RDEČE – VIJOLIČNA SKUPINA: vsebuje flavonoide ANTOCIANINE (rastlinski polifenoli)

Vas zanima še več?

Gre za vodotopne pignemte rastlin, ki so lahko rdeče, vijolične ali modre barve. Te pigmenti absorbirajo svetlobo in preprečujejo oksidativni stres in varujejo pred prostimi radikali. Kot taki varujejo pred nekaterimi vrstami raka (prostate, dojk, debelega črevesa), srčno žilnimi obolenju, zavirajo staranje celic, ščitijo jetra (razstrupljajo) in preprečujejo diabetes in vnetne spremembe.

BELO – ZELENA SKUPINA: vsebuje ALIL-ŽVEPLOVE SPOJINE

Vas zanima še več?

Te delujejo antimikrobno, antikarcenogeno, antioksidativno in ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi (tako da znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih).

Loading