Tokratni recept bo poskrbel, da nikoli več ne boste vrgli stran pokvarjene zelenjave. Velikokrat naši varovanci namreč potožijo, da težko kupijo toliko zelenjave, kot jo bodo porabili. In potem se ta pokvari. Zelenjavo tako raje skuhajmo v juho.

Na olivnem olju prepražimo čebulo. Zelenjavo, ki jo želimo uporabiti, operemo in narežemo na manjše koščke. Dodamo čebuli, rahlo posolimo in hitro prepražimo. Če želimo malenkost bolj gosto juho, ji dodajmo manjši krompir, malce riža, proseno kašo ali lečo. Vodo že zavremo (najhitreje v grelniku vode) in prelijemo čez zelenjavo. Vode naj bo toliko, da prekrije vso zelenjavo. Začinimo po okusu. Eden izmed trikov, katere začimbe uporabiti, je tudi ta, da v trgovini preverimo deklaracijo priljubljene jušne osnove. Tam piše, katere začimbe so uporabljene v njej, mi pa si potem podobno mešanico pripravimo doma. Tako poskrbimo, da v njej ni preveč soli ali nepotrebnih aditivov.

Kuhamo nekje 20 minut (toliko, da se skuha krompir, riž, kaša ali leča). Ko je skuhana, jo s paličnim mešalnikom zmiksamo. Postrežemo in po potrebi še dodatno posolimo, popopramo ali juhi dodamo peteršilj. Velikokrat takih juham dodamo tudi kislo smetano. Dokler se pogovarjamo o mali žlički za okus, s tem ni nobenega problema. 🙂 Če pa sledimo dietnemu režimu prehranjevanja, se smetani raje izognimo.

Dober tek vam želi Dietetik priporoča.

Loading