»Katja, naredi mi prosim dieto, ki bo poskrbela, da bom shujšala do poletja.« »Katja, kaj naj spremenim pri svoji prehrani?« »Katja, prosim pošlji mi jedilnik, da bom shujšala in jedla bolj zdravo.«

Takšne in podobne prošnje so postale stalnica v mojih poštnih predalih. In potem žal vedno nazaj pošljem odgovor, ki ga večina ne želi slišati: »Žal ne bo šlo. Univerzalnega odgovora ni. Lahko pa vam pomagam, vendar bo pot, ki jo bova prehodila/prehodili šla malenkost počasneje in od vas bo zahtevala kar nekaj angažiranosti.«

Angažiranosti in ne nujno odrekanja. Dieta, ki prinaša uspeh, namreč ni dieta. To je življenjski slog, ki je aktiven, ki porablja energijo na vsakem koraku in ki je prilagojen urniku obveznosti posameznika.

Kaj pa diete? Želela sem spisati seznam diet in svoj pogled nanje. Pa sem ugotovila, da ne vem, kje začeti. Pa ne zato, ker jih ne bi poznala. Ampak ker jih je preprosto ogromno. Gremo po abecedi? Po priljubljenosti? Po razlogih, zakaj se mi zdi, da vodijo v neuspeh? Po nevarnosti, ki jo prinašajo za zdravje?

Zato sem se odločila, da o dietah ne bom izgubljala besed. Človek celo življenje preprosto ne more biti na dieti. Sploh pa ne na takšni, ki drastično poseže v posameznikove prehranjevalne navade. Seveda – tisti, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami, morajo spremeniti svoje navade. Ampak tega se je potrebno lotiti postopoma in počasi. Tudi z upoštevanjem posameznikovega okusa ali, kot rada rečem jaz, gurmana v meni. 🙂 Ta bo slej ko prej popustil in nas spravil na stara pota, ki pa navadno prinesejo vse kilograme, ki so šli, in na sprehodu so spoznali še kake nove kilograme, ki so jih sedaj povabili zraven.

Ne nasedaj torej obljubam po bližnjicah. Ni čudežnih poti. Kilogrami se niso nabrali čez noč in tudi odšli ne bodo čez noč. Vsaj ne tisti, ki si jih zares želiš izgubiti, in to je maščoba. Čez noč lahko izgubiš kvečjemu vodo, glikogenske zaloge in potem precej hitro še kak delež mišične mase. Za vse ostalo pa je treba narediti malce več kot iz svojega jedilnika umakniti določeno skupino živil.

Edinih 10 univerzalnih nasvetov, ki jih lahko dam vsem skupaj, je:

  • Število dnevnih obrokov prilagodi svojemu urniku obveznosti.
  • Tedenske jedilnike si pripravljaj v naprej.
  • Kontroliraj velikost porcij, ki jih poješ.
  • Ne izpuščaj celih skupin živil.
  • Ne odrekaj se hrani, ki jo imaš rad-a. Najdi pameten način, da jo vključiš v jedilnik.
  • V vsakem obroku pojej vsaj 3 živila, od tega naj bo en svež (zelenjava ali sadje).
  • Dovolj pij.
  • Nikakor ne izpuščaj rekreacije.
  • Ne pozabi na kvaliteten spanec.
  • In za konec – prehranski svetovalec, ki ti govori o prehranskih dopolnilih, ni prehranski svetovalec. Če imaš srečo, je farmacevt. Vse ostalo pa ni stvar tvojega zdravja, ampak njegovega/njenega profita. Ne nasedaj bližnjicam.

Loading