Je stavek, ki se sliši na nek način zelo preprosto, kajne? A v praksi je kar težko ven iz svoje cone udobja. Radi se zadržujemo tam, kjer že vse poznamo, kjer vemo kako se bodo stvari odvijale in občutek, da vemo kako bo potekal naš dan, je pomirjujoč. Tu se lahko sicer dogajajo zelo lepe in zanimive stvari, a prava čarovnija se skriva tam, kjer je neznano.
Pa naj bo govora o odnosih, poslovnih priložnostih, našemu prostemu času ali konec koncev hrani.
Ko svetujem svojim varovancem in jim pišem nove tedenske jedilnike pogosto dobim odgovor »tega pa jaz ne maram«. To je seveda treba spoštovati, a vsakogar opomnim, da sva se povezala z namenom, da bova naredila spremembo. Torej bi bilo super odpreti možnost novostim. Sploh pri hrani je pogosto tako, da le malenkost prilagoditve v načinu priprave, drugačna kombinacija začimb ali nova priloga lahko živilo naredi čisto drugačnega okusa. Okus se že tako spreminja tekom našega življenja in hrana, ki je včasih nismo marali, nam lahko postane dobra. Sploh pri tisti, ki sodi med zdrave izbire, je tako potrebno malo raziskovati in kombinirati ter tako širiti svoj nabor živil, ki jih vključujemo v svoje jedilnike.
Osebno sem bila zelo izbirčen otrok. Pa ne le otrok. Tudi še naprej. Novo hrano sem začela raziskovati šele takrat, ko sem začela s študijem dietetike, kjer sem se znašla po nekem sosledju dogodkov, ki so bili povezani tudi z boleznijo in iskanje rešitve za moje počutje. Tisti, ki me že dolgo poznajo, še danes radi povedo, kako mi res nikoli nebi pripisali, da bom kdaj govorila o hrani! V neki točki študija mi je postalo jasno, da bom zelo težko ljudem svetovala kaj naj jedo, če bom poznala zelo omejeno število jedi in obrokov. Ne le, da sem bila izbirčna, tudi kuhala ravno nisem. V tistem obdobju je moja prehrana bazirala na testeninah. Ko sam živiš so te najbolj praktična rešitev. Čeprav še vedno ogromno okusov, začimb in možnih kombinacij ne poznam, hrano sedaj raziskujem z veseljem. Najprej sem se odločila spoznati in vključiti v kombinacije, ki ustrezajo meni tista živila, o katerih smo se učili, da sodijo med hranilno bogata, sedaj pa raziskujem naprej.
Še v času študija dietetike sem si tako zamislila »dan nove hrane«.
Izbrala sem dan v tednu, ko sem imela največ časa in se vsak teden takrat prisilila pripraviti novo, meni do takrat še nepoznano jed. Pripravila sem si seznam potrebnih surovin, opravila potrebne nakupe in se spravila v akcijo. Takrat sem se ogromno naučila. To tradicijo sem se odločila letošnje poletje ponovno obuditi. V le enem tednu sem pripravila že bučkine zavitke in piščančje roladice, danes pa poskusila tudi solato s kumaro in lubenico! Nad njo so bili navdušeni tudi domači in moj #TedenskiJedilnik bo ta teden ponovno bogatejši za še eno okusno idejo torkove solate. 🙂
Uvajanje nove hrane torej obvladam. Srečo pa imam, da sem tudi nasploh do neke mere precej raziskovalno usmerjena.
Ni me težko prepričati v kake novosti, ne bojim se druženja v novih situacijah in spoznavanja novih ljudi. Ne vem, če mi ravno uspe »vsak dan nekaj novega«, a sigurno bi lahko brez težave naštela kar nekaj dogodivščin, ki bi lahko sodile med »Kdaj je bilo zadnjič, ko si nekaj poskusil prvič?«. Včeraj sem na primer prvič bila na Robleku. 🙂
To razmišljanje se močno trudim preslikati tudi v svoje delo. Julij bo tako tudi poslovno gledano kar precej zanimiv. Obetajo se sodelovanja s partnerji katerih se že zelo veselim, a obenem bodo stvari, ki jih bomo počeli zame v določenih primerih precejšen skok iz cone udobja. Tam predavam zdravi populaciji, ki potrebuje nekaj novih idej za kuho in pa sem skrita za svojim računalnikom in pišem jedilnike. Julija pa bo ponovno prisotnega tudi nekaj izpostavljanja, kar v naši preljubi deželici itak pomeni, da boš nekomu šel v nos in bo to tudi jasno in glasno povedal. Jutri in naslednji teden grem tudi predavati Slovenskim rokometnim reprezentancam mlajših selekcij, ki se pripravljajo na mednarodna tekmovanja, ki jih čakajo tekom julija. In nasveti, ki jih bodo slišali v teh predavanjih morajo biti zelo premišljeni in jasni, da bodo mladi športniki tudi z ustrezno prehrano lahko na teh tekmovanjih za našo državo dosegli lep uspeh. Določena sodelovanja so še v tako zgodnji fazi dogovarjanja, da o njih še ne bom pisala, a če bodo dogovori uspeli, bo treba v šoping po kako novo, malenkost bolj poslovno obleko. 🙂 Ja. Tudi to je izziv. Obleči nekaj, kar ni razvlečeno, strgano ali čisto preveč »street«. 🙂
Jaz torej v metuljčkih v trebuhu, ko ne veš točno kaj in kako bo, uživam in se jih veselim ter jih ne jemljem kot stresne.
To imam kar srečo. Naj bo mesec julij tudi za vas mesec raziskovanja novosti. Novih plaž in zalivčkov, novih gorskih potk, novih razsežnosti, ki jih lahko v moči poletnih večerov doseže pogovor s prijatelji ali pa novih okusov, lahko tudi naših #TedenskihJedilnikov. Obljubim, da se bodo na njih znašle zanimive kombinacije. 😉
Super julij! Katja