V poletnih in toplih zgodnje jesenskih dneh se priležejo lažji obroki. Tople kumare lahko pripravimo v veliko izpeljankah - od juhe do res hudo smetanove in z ocvirki. Meni je všeč bolj gosta opcija s pirejem. Tele sestavine so bile dovolj za 3 osebe.

 

Sestavine (Količine zase preveri pri Katji):
2 srednje veliki kumari
3 konkretni krompirji
1 večja čebula
2 stroka česna
1 dcl mleka
1 žlica kisle smetane
1 žlica masla
voda
sol, poper, kumina, muškatni orešček

 

1. Krompir očisti, olupi in skuhaj do mehkega v vrelem kropu. Če ga narežeš, bo izgubil malo več škroba, ampak bo pa hitreje gotov.

2. Kumare očisti, olupi, odreži konce in z žličko očisti semena. Posoli, da spustijo vodo.

3. Očisti in sesekljaj čebulo. Na srednji temperaturi stopi maslo in prepraži čebulo, da se zmehča. Pri koncu dodaj še strt ali nasesekljan česen za dobro minuto.

4. Dodaj ožete kumare in poduši vsaj 15 minut, bolje je 20.

5. Ko je krompir skuhan do mehkega, ga do pireja pretlači skupaj z malo mleka in kislo smetano.

6. Tople kumare začini s črnim poprom, mleto kumino in muškatnim oreščkom. Primešaj pire krompir in pusti pokrito, dokler ne postrežeš.

 

Če želiš dodati več beljakovin in pripraviti tople kumare za kosilo, pašejo s hrenovkami, popečenim tofujem ali fižolovimi polpeti.

Ne zgleda ne vem kaj, je pa poceni, hitro pripravljeno, lahko in okusno. Tudi to pa je pri meni mala zmaga in neprimerno boljše kot ogromno drugih izbir.

 

Pa dober tek!

Vasko