Potrebuješ:

  • srednje velika pločevinka rdečega ali rjavega fižola
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • gorčica
  • olivno olje
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • cca 2 žlici polente
  • majaron, sol, poper

 

1. Na olivnem olju počasi prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni in nato porjavi. Dodamo sesekljan česen in mešamo dokler ne zadiši, odstavimo in ohladimo.

2. V skledi zamešamo splaknjen fižol (3 žlice fižola prihranimo), ovsene kosmiče, majaron, sol, poper, gorčico, umešano jajce in prepraženo čebulo s česnom.

3. Vse skupaj pretlačimo z vilico in premešamo. Mešanica bo dokaj mokra in lepljiva. Malenkost jo lahko osušimo kar z dodajanjem surove polente, ki bo popila nekaj vode in v polpetu tudi prijetno hrustljala. Mešanici dodamo še preostanek fižola, in ga zmečkamo malenkost manj, da doda vizualno teksturo polpetkov.

4. Krožnik ali pladenj namažemo z olivnim oljem in si ga pripravimo za odlaganje. Z mokrimi rokami izdelamo polpete ter jih polagamo na namaščeno površino. Ko izdelamo vse polpete, jih ohladimo v hladilniku za 30-60 minut, lahko tudi dlje. Ohlajeni lepše obdržijo obliko med pečenjem.

5. Ko smo si pripravili še prilogo in solato, v ponev dodamo maščobo in polpete pečemo cca 3 minute na vsaki strani oz. po okusu. Obračamo jih previdno, saj ne bodo čvrsti kot recimo pleskavica iz mesa, se pa zato bolj mehko jedo. 👴 👵

 

Postrežemo jih lahko s kumaričino solato s krompirjem, pečenim ali ocvrtim krompirčkom, odlično se jim poda svež jogurtov preliv z baziliko, peteršiljem in pikico gorčice.

 

Pa dober tek!

Vasko
*moj prvi recept 🤙