400 g na dan, 3x na teden, 1x na mesec, ena pest ima 150 kcal, za zajtrk pojedel 3 kg, porcija je 60 g in tako naprej. Mesec september je pri meni bil v znamenju številk, tehtanja, preračunavanja in na sploh ukvarjanja z dietetiko v njenem bistvu.

Tekmovalcem oddaje The Biggest Loser Slovenija je namreč bilo potrebno pripraviti jedilnike za naslednjih nekaj tednov.

Kar precejšen zalogaj, ki si ga pri postavljanju svojih meja, o katerem sem pisala 2 meseca nazaj, nisem niti predstavljala.

Sodelovanje ne oddaji me je zapeljalo ven iz moje cone udobja. In to ne do sosednje ulice, ampak nekam kar precej daleč. Zdaj bi morali biti na družinskem izletu v Španiji – po neki grobi oceni naj bi v 10 dneh prevozili nekje 3000 km. Nekam tako daleč sem tudi prišla v potovanju z izkušnjo TBLS. Počasi se vračam nazaj »domov«, počasi imam stvari vedno bolj pod kontrolo. Počasi vem, da za 15 minut televizije snemamo cel dan, da za nahranit tekmovalce v 1 tednu potrebuješ 5 vozičkov hrane, v katerih je med drugim 45 kg zelenjave in tako naprej.

Tekom leta postavljeni dobri temelji so poskrbeli, da mi jeseni tudi približno ne bo dolgčas. Septembra sem imela še 8 predavanj. Predavanje za poslovneže je obrodilo 5 novih sodelovanj, ampak najbolj zanimivo je bilo vseeno predavati 4 mamicam, kako uvajati dojenčke na družinsko prehrano. Ti mali »pobalini«, stari med 4 in 7 mesecev, so bili na predavanju seveda prisotni in z velikimi očmi z zanimanjem spremljali kaj imam za povedati. Sodelovala sem še z 6 strankami, ki so se name obrnile po pomoč glede urejanja svoje prehrane, napisala 5 intervjujev in imela 1 nastop v živo v oddaji, imela še 2 snemalna dneva, 4 fotošutinge in potem sem nehala šteti, saj sem ugotovila, da moj dan potrebuje 50 ur in teden 10 dni.

Z mojim novim sodelavcem sva bila na izobraževanju, ki bo pomagalo postaviti idejo in vizijo Dietetik priporoča v nove sfere. Tam sva že v prvi uri izvedela, da nama manjka ključen element pri načrtovanju najine poslovne poti oz. pri sprejemanju odločitev kam naprej.

In to je kazalec merjenja učinkovitosti, ki naj bi bil v neki numerični obliki.

Manjkajo nama torej številke. 4 nadaljnja sodelovanja so številka, veliki učki in zadovoljne ter nasmejane mamice pa ne. Kar pa ne pomeni, da niso kazalec merjenja učinkovitosti, le veliko težje ga je primerjati in uporabiti pri načrtovanju. Sodelovanja bodo morda kratkotrajna in ne bodo prinesla želenih rezultatov. Nasmejane mamice in zdravi ter zadovoljni malčki pa so – vsaj zame – veliko bolj oprijemljiva stvar, čeprav jih morda ne morem prijeti v roko tako kot pogodbo ali ves denar, ki ga lahko s svojega računa dvignem na bankomatu.

Številke bodo prepletale tudi The Biggest Loser Slovenija. Zmagal bo tisti, ki bo izgubil največ kilogramov. Domov bo lahko odnesel 50.000 €. 1.000 € je vreden 1 izgubljen kilogram! Ni malo. Pa vendar – bo to resnično zmagovalec?

Zame bo zmagovalec tisti, ki bo domov odnesel novo znanje, novo motivacijo.

Ki bo znal od vseh nas, ki na oddaji sodelujemo, sprejeti vse znanje, ki jim ga predajamo. Ki bo zdrave prehranjevalne navade in navade aktivnega življenjskega sloga znal prenesti naprej članom svoje družine, partnerjem, otrokom. Tega ne bo več meril nihče, tukaj ne bo nobenih števil. Pa vendar bo jasno, da je (oz. so) pravi zmagovalci prav tu.

Kar pa se tiče Dietetik priporoča. Iščemo kazalec merjenja učinkovitosti še naprej. Za začetek se bom zadovoljila z nasmejanimi obrazi in velikimi učki, mms-i vseh mogočih krožnikov, ki jih dobim po predavanjih in na katerih so zdravi obroki in dejstvom, da je v 9 mesecih Dietetik priporoča iz popoldanske dejavnosti ob službi postal projekt, ki zahteva novega sodelavca.

Več pa naslednji mesec.

Lepo jesen! Katja

 1,343 total views,  1 views today