Katja je že pripravila rižoto z jurčki in morsko rižoto, tokrat pa je na vrsti moja rižota s piščancem in porom.

 

Potrebujemo:
Riž za rižoto
Piščančja stegna (stegna so bolj mastna, a pustijo več okusa)
Por
Čebula
Česen v stroku
Belo vino
Olivno olje
Sol, poper, timijan
Po želji slanina

 

Koraki:

1. Pripravimo vse sestavine. Očistimo in na kolobarje narežemo por, sesekljamo čebulo in česen, očistimo in na koščke narežemo piščančje meso. Lahko uporabimo prsa ali stegna - rižota bo bolj okusna s stegni - so tudi malenkost ugodnejša in kupimo lahko že očiščene.

2. Na segretem olivnem olju opražimo piščančje meso, dokler rahlo ne porjavi. Če bomo uporabili tudi slanino, jo zdaj lahko narežemo na koščke in nekaj trakcev. Ko je piščanec popečen, ga umaknemo iz posode in pokrijemo.

3. Na istem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Čebuli dodamo nekaj timijana. Dodamo oplaknjen riž, česen in por. Vse sestavine med praženjem mešamo. Dodamo tudi koščke slanine in zalijemo z nekje 0,5 dcl belega vina in pokrijemo, da se malo poduši. Nato po zajemalkah prilivamo jušno osnovo in kuhljamo rižoto.

4. Nekje na polovici dodamo tudi piščanca in dobro premešamo. Zalivanje z vročo jušno osnovo nadaljujemo, dokler ni riž kuhan na zob oz. zunaj mehak, notri pa za spoznanje trd - ali po okusu.

5. Rižota s pravo konsistenco naj bi se na krožniku razleza kot zelo redka polenta, seveda pa jo lahko tudi bolj pokuhamo. Postrežemo jo z nekaj naribanega parmezana. Za malo pikantnosti lahko uporabimo še kajenski poper, za več zelene dekoriramo z narezanim drobnjakom, če pa smo si prihranili trakce slanine, jih lahko opečene dodamo krožniku.

 

Pa dober tek!