Za 2 osebi potrebujemo:

  • 6 očiščenih lignjev
  • 6 kozic (očiščenih ali pa jim prirežemo “trakce”)
  • 3 stroke česna
  • 2 šalotki
  • skodelico rjavega riža
  • 1 dcl belega vina
  • 1 liter jušne osnove
  • zelenjavo po okusu (paradižnik, korenček, bučka, por, olive …)

 

POSTOPEK:

Morske sadeže očistimo, operemo in osušimo.

Česen in šalotko olupimo ter na drobno sesekljamo.

V ponev vlijemo olivno olje ter ga na nizki temperaturi segrejemo. Dodamo 3 stroke česna, ki ga, ko se zlato obarva, odstranimo iz ponve.
Povišamo temperaturo in v olje stresemo morske sadeže. Premešamo in pražimo nekaj minut dokler se ne zmehčajo in tekočina v ponvi povre. Ko so pripravljeni, jih poberemo iz ponve in shranimo v pokriti posodi.

V ponev damo 2 nasekljani šalotki in ju pražimo nekaj minut, da se zmehčata. Dodamo riž, ki ga pražimo toliko, da postekleni. Dodamo vino in rahlo mešamo, dokler vino ne izhlapi. Nato riž zalijemo s skodelico jušne osnove. Ko izpari, dodamo novo skodelico in tako nadaljujemo naslednjih 15 minut. Razmerje riž:jušna osnova je 1:4, torej skodelico riža zalijemo s 4 skodelicami jušne osnove. Ves čas kuhamo na nizki temperaturi.

Nato v ponev dodamo še zelenjavo (paradižnik, bučko, korenček, olive …), ki jo imamo. Vse skupaj začinimo po okusu in dobro premešamo. Dodamo morske sadeže ter preostanek jušne osnove, temperaturo povišamo in med nežnim mešanjem kuhamo še 5 minut. Ko smo zadovoljni z rižem (stvar okusa), dodamo še peteršilj, nežno premešamo in razdelimo na krožnike.

Čez rižoto lahko naribamo še parmezan.

 

Dober tek vam želi Dietetik priporoča.

Loading