Jurčke operemo in očistimo. Narežemo jih na tanke lističe ali majhne koščke (odvisno od okusa). Olupimo še čebulo in jo nasekljamo.

Zavremo jušno osnovo (najbolje je, da si shranimo 1 liter goveje ali piščančje juhe, ko jo bomo kuhali) in jo odstavimo.

V majhni posodi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo. Ko porumeni dodamo jurčke in jih nekaj minut dušimo na zmernem ognju. V posodo stresemo opran riž in ga mešamo toliko časa, da postekleni. Nato zalijemo z zajemalko ali dvema jušne osnove in premešamo. Riž počasi kuhamo na nizkem ognju, vseskozi mešamo in dodajamo vodo, ko jo popije. Na embalaži preverimo čas kuhanja riža in to počnemo toliko časa, kot piše.

Ko je riž pripravljen ga poskusimo in po potrebi še začinimo.

Čez rižoto potresemo nariban parmezan, sesekljan peteršilj ali rožmarin.

Namesto riža lahko skuhamo tudi kašo (ajdovo ali ječmenovo) ali izberemo mešanico treh žit.

Tudi namesto jurčkov lahko izberemo druge gobe, rižoti pa lahko dodamo tudi še ostalo zelenjavo.

38 total views, 1 views today

Deli