Količine iz recepta v pisani besedi zadostujejo za 12 muffinov, v posnetku pa za 6 muffinov. Količine so okvirne in se lahko spreminjajo glede na okus posameznika, za katerega pripravljamo muffinčke.

Vsak muffin pripravljen po spodnjih količinah, prinese okoli 100 kcal in 5 g beljakovin. Hranilna in energijska vrednost recepta okvirni, saj sta odvisni od uporabljenih sestavin, predvsem od uporabljenega sira in salame, količine oliv, olivnega olja in tudi paradižnikove mezge (izberi tako, ki nima dodanega sladkorja).

Testo:

V posodici zamešamo 3 žlice toplega mleka in žličko sladkorja ter v tej tekočini raztopimo 20 g kvasa. Pustimo nekaj minut, da kvas vzhaja.

V večjo posodo stresemo 250 g pirine moke, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas. Dodamo 4 žlice olivnega olja in 1 dcl mlačnega mleka, ščepec soli in pol žličke začimb za pizzo oz. origana. Zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 35 minut.

Dodatki:

Narežemo 100 g izbrane salame (npr. piščančjih prsi ali kuhanega pršuta), naribamo 60 g sira (npr. Šmarskega roka), narežemo zelenjavo (npr. suhe paradižnike, šampinjone, papriko, bučko). Po okusu lahko dodamo tudi olive, kapre, feferone, papriko in tako naprej. Pripravimo lahko tudi manjšo čebulo, ki jo olupimo in popražimo na malce olivnega olja. Prav tako lahko predhodno popražimo zelenjavo, ki je bolj vodena, da "spusti" vodo.

Muffini:

V pekač za muffine položimo papirnate srajčke, ki jih malenkost naoljimo. Če bomo imeli muffine kot malico za sabo, se bolj obnesejo visoke srajčke, ki jih lahko tudi zapremo in tako zaščitimo našo malico.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Nato pa imamo dve možnosti:

  • pri prvi testo razdelimo na 12 delov in položimo v vdolbinice pekača, pomažemo s paradižnikovo mezgo z malce origana, na vse skupaj stresemo naš nadev in prekrijemo s kapico testa in malce sira oziroma
  • pri drugi paradižnikovo mezgo vmešamo v dodatke in vse skupaj nato vmešamo v testo. Razdelimo na 12 delov in na koncu potresemo s sirom.

Prva možnost se obnese v primeru, da imamo več različnih odjemalcev in vsak želi muffine po svojem okusu, druga možnost pa ponudi bolj povezane okuse.

Muffine pečemo 25 minut, da postanejo zlato - rjavi. Ponudimo tople ali hladne.

Pa dober tek!