Končno je prišlo poletje in z njim nekoliko bolj sproščeni dnevi. Ljudje se poleti spremenimo. Tudi če imamo še vedno kup obveznosti in opravkov, je spoprijemanje z njimi poleti manj stresno in bolj prijetno. V pisarnah ni veliko ljudi, lažje se zberemo, da opravimo svoje delovne zadolžitve, gremo v miru po nakupih, saj je gneče na blagajnah manj, prav tako so manj obremenjene jutranje in popoldanske prometne konice.

Vse je bolj na easy.

No – z izjemo vikend migracij na cestah. 🙂

Ko takole sedim na plaži in opazujem ljudi, se mi zdi, da jih lahko na hitro razvrstim v dve skupini. Tisti, ki poleti popolnoma popustijo in se posledično kar malce zapustijo (jedo vse, čemur so se čez leto odrekali, spijejo kak kozarček (pre)več, kot običajno, spijo do dopoldneva, zanemarijo rekreacijo in podobno), in tiste, ki svoj prosti čas izkoristijo, da nadoknadijo tisto, kar jim v napornem tempu vsakdana ne uspe (obsedeno športajo tudi v največji vročini, čeprav so že čisto zaripli, berejo knjige o osebnostni rasti, skenirajo ponudbo prehrane v restavracijah, trgovinah in na tržnici ter podobno).

Tistih, ki svoje vsakodnevne navade od doma preslikajo tudi na svoj dopust, je malo.

Sploh pa je malo tistih, ki so svoje dopustniške dni pripravljeni posvetiti pripravi dobrega načrta za spremembo svojih navad, ki bi jih lahko potem »odnesli« domov. Veliko strank, s katerimi sodelujemo pri Dietetik priporoča, nam potoži, da ne vedo, kako se lotiti sprememb, o katerih se pogovarjamo, zaradi pomanjkanja časa. Torej je dopust idealna priložnost za tak izziv. Pa vendar veliko teh strank sedaj, ko je prišel čas dopustov, piše: »Razmišljam, da bi najino sodelovanje nadaljevala septembra. Sedaj grem ravno na dopust. Tam se mi sigurno ne bo ljubilo razmišljati o hrani in rekreaciji.«. Torej – doma ni časa, na dopustu se ti ne ljubi.

Seveda razumem. Najboljši občutek je, ko daš možgane na off. Vendar spremembe ne bodo prišle same od sebe in enkrat si je potrebno vzeti čas za njih. Če se jih dobro lotiš in premišjeno postaviš temelje za navade, ki si jih želiš doseči, to narediš le 1-x in potem za nekaj časa držijo. 🙂

Nehajmo živeti več vzporednih življenj. Naše ravnanje in skrb zase naj ne bosta odvisna od dneva ali meseca na koledarju. Vikend rutina naj ne bo preveč drugačna od tiste med delavniki. 10 mesecev v letu ni popolnoma drugačnih od poletnih mesecev.

Zmagovalec je tisti, ki najde življenjski slog, ki zdrži vse te spremembe, vse »vremeske razmere«.

Tako delavniki, kot vikendi in dopust naj vsebujejo pravo mero počitka, rekreacije in naj sledijo prehranskemu režimu, ki telesu omogoča neko konstantnost. Človek naj vsak dan poje pet zdravih obrokov. Seveda se bo njihova vsebina malce razlikovala glede na situacijo. Kosilo doma je drugačno kot kosilo v službi. Zajtrk med delovnim tednom, ko se nam mudi, je drugačen od tistega čez vikend, ko imamo čas. Če smo na morju, izkoristimo lokalno ponudbo odličnega sadja, morske hrane in stvari, ki jih doma ne pripravljamo, ker nimamo časa. Vendar osnova ostaja – jesti je treba vsak dan. Tudi tip rekracije se lahko predrugači in prilagodi možnostim, ki jih ponuja okolica, kar pa ne pomeni, da se rekracija sama kaj spremeni – nepremišljeno poveča ali popolnoma ustavi.

Izkoristimo letošnje poletne dni in si pripravimo načrt.

Včasih se šalimo in uporabljamo izraze, kot so »summer body 20xx«, »summer ready« in podobno. Zakaj ne bi poletja 2017 izkoristili za »life ready«, se usedli in naredili seznam svojih želja, ki bi jih radi dosegli jeseni, ter potrebne korake, da pridemo do njih? 🙂

Zdaj grem pa na off tudi jaz. Morje je tik pred mano in kar kliče po skoku v vodo. 😉

Lep julij. Katja

 1,303 total views,  1 views today