Sredin nasvet
Kmalu... 02.11.2022

Ponedeljkov vseved
Kmalu... 31.10.2022

Mastne morske ribe v svojo prehrano vključi vsaj dvakrat tedensko. Posegaj po manjših ribah, npr. sardelicah. Te so na začetku prehranjevalne verige in onesnaženost s težkimi kovinami je pri teh ribicah manjša, kot pri večjih ribah roparicah.

A vsake toliko si lahko privoščiš tudi katero izmed večjih rib. Tokratni recept je kombiniran z lososom. Tega pa brez problema zamenjaš.

Prav tako lahko kvinojo zamenjaš s kuskusom. Prava predstavlja malenksot boljši vir beljakovin, drugi pa je veliko hitrejši za pripravo. Menjaš pa lahko tudi blitvo ter namesto nje uporabiš špinačo.

Kolikor okusov in potreb, toliko kombinacij! No, pa začniva.

Odtehtaš potrebno količino kvinoje ter jo spereš pod vodo. Skuhaj jo po navodilih iz vrečke. Če se odločiš za kuskus, izberi polnozrnatega in ga prav tako pripravi po navodilih iz vrečke.

Na olivnem olju prepraži česen. Lososa nareži na koščke ter ga dodaj na ponev, ko česen zadiši.

Blitvo ali špinačo operi ter nareži na koščke. Dodaj jo na popečenega lososa in rahlo posoli. Ne pretiravaj, saj je skoraj gotovo zelo slana že riba.

Ko blitva spusti vodo, jo lahko začiniš z muškatnim oreščkom. Vse skupaj še na hitro prepraži in na koncu dodaj kvinojo.

Mladi sir nareži na koščke ali na veliko naribaj ter potresi čez vse skupaj. Ponev pokrij s pokrovko, da se sir malce stopi. Tudi si je slan, zato s količino ne pretiravaj.

Ob tej paleti barv se kot priloga prileže še sveži paradižnik z baziliko.

Pa dober tek!